Narsist bir sunum biçimi olarak erkeklik:Sosyal medyada çıplak beden
  1. Tez No: 583516
  2. Yazar: ŞEVKİ DORUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİRDEVS GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Erkeklik, Narsisizm, Sosyal Medya, İnstagram, Gender, Masculinity, Narcissism, Social Media, İnstagram
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kimlik ve beden inşa araçları söz konusu olduğunda günümüzde sosyal medyanın önemli bir araç olduğu görülmektedir. Bu bağlamda sosyal medya, kültürel pratikler, tutumlar, duygular ve zevkler başta olmak üzere, bireyler için kendilerini göstermek istedikleri biçimde yeniden üretip sundukları alanlardan birisine dönüşmektedir. Buradaki kendiliğin bireyin görünür olma isteğiyle ve bir süre sonra narsist anlatım biçimlerine dönüşen söylemler ile sunulduğu görülmektedir. Selfie fotoğraf ve/veya çıplak vücut fotoğrafları çeken bireylerin bu fotoğrafları paylaşımı ve fotoğrafı paylaşırken yazmış oldukları metinler, narsistliğin sosyal medyada inşasını göstermesi bakımından dikkate değerdir. Bu tez çalışmasının çıkış noktası narsistlik gerçekliği olmakla birlikte odak, toplumsal cinsiyet tartışmalarının bir alt kategorisi olarak erkeklik kavramının sosyal medya üzerinden çözümlemektir. Bu bağlamda bu tez çalışması narsisizmi, sosyal medya da erkek bedeninin çıplak paylaşımları üzerinden okunmaya çalışılmıştır. Araştırmada içerik çözümlemesi yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda instagramda en az 10 bin ve üzeri takipçisi olan ve toplumsal alanda görünürlüğü olan 10 erkek seçilerek paylaşmış oldukları hastagler ve fotoğraflar üzerinden içerik çözümlemesi yapılmıştır. Çözümlemede“çıplaklık”temel bir kategori olarak belirlenmiş ve çıplaklığın erkekliğe atfedilen kavramları nasıl sunduğu üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu bağlamda hazırlanmış olan bu tez çalışması dört bölümden oluşmuştur. İlk bölümde toplumsal cinsiyet tartışmalarındaki temel faktörler göz önünde bulundurup erkeklik temsilleri ortaya koyulmuştur. Burada Hegemonik Erkeklik, Queer teori ve Feminizm literatürlerinden yararlanarak erkek bedeninin inşa süreci tartışılmıştır. İkinci bölümde, psikolojik bir kavram olarak Narsisizim betimlenmiş, Narsisizimin bireysel gelişim sürecindeki etkisinin toplumsal alana yansıması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde,“Siber Alan ve Sosyal Medya”kavramları irdelenmiş ve sosyal medyanın bedeninin sunum biçimlerinde nasıl bir araç olduğu değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise sosyal medyada erkekliğin temsil biçimleri incelenmiş ve kendilerini çıplaklık üzerinden sunan erkekliklerle yapılan nitel araştırma bulguları çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
When it comes to create an identity and a body, it is seen that social media is an important tool today. In this context, social media is transformed into one of the areas that people produce and offer themselves as they wish in terms of cultural practices, attitudes, feelings and especially pleasures. This new self here is presented with the wish of the individual to appear and with the discourses that turn into narcissistic narrative forms after a while. Selfie photographs and/or naked body photos of individuals who share these photos and the comments they wrote, is remarkable in terms of the construction of social media narcissism. While the starting point of this thesis is narcissistic reality, the focus is on analyzing the concept of masculinity as a sub-category of gender discussions through social media. In this context, this thesis study tried to read narcissism and social media through the naked shares of the male body. Content analysis was carried out on the hashtags and photographs of 10 men who had at least 10 thousand followers and who had visibility in the social field. In this analysis“nudity”is defined as a basic category and focuses on how nudity presents the concepts attributed to masculinity. In this regard, this thesis study consists of four chapters. In the first part, the main factors in gender debates were taken into consideration and the representations of masculinity were put forward. Here, the process of building the male body is discussed by utilizing Hegemonic Manhood, Queer Theory and Feminism literature. In the second chapter, narcissism is described as a psychological concept, and the effect of narcissism on the individual development process is reflected in the social field. In the third chapter, the concepts of“Cyber Space and Social Media”were examined and it was evaluated how social media was a tool in the presentation of the body. In the fourth chapter, the representation of masculinity in social media was examined and the findings of qualitative research with masculinities presenting themselves through nudity were analyzed.