Muhammed Takî Osmânî ve fıkıhçılığı
- Tez No: 583584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Din, Hukuk, Biography, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Osmânî, Fetvâ Usûlü, Müftî, Fıkıh, Alışveriş, Osmânî, Fatwa Methods, Mufti, Fiqh, Shopping
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada çağdaş fakihlerden Muhammed Takî Osmânî'nin hayatını, ilmî şahsiyetini, eserlerini, fetvâ usûlü ile ilgili görüşlerini ve güncel furû-u fıkıhla ilgili görüşlerini ortaya koymaya çalıştık. Bu çalışma bir giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmada Muhammed Takî Osmânî'nin fetvâ usûlü ile ilgili görüşleri arasında fetvânın ehemmiyeti, selef zamanında fetvâ, fetvâ veren kişide bulunması gereken kurallar, kişinin bağlı bulunduğu mezhepten başka bir mezheple fetvâ vermesi, zamanın değişmesiyle hükümlerin değişmesi ve fetvâ vermenin hükmü gibi görüşler yer almaktadır. Ayrıca bu çalışmada Muhammed Takî Osmânî'nin furû-u fıkıhla ilgili görüşlerinden buyû' (alışveriş) fıkhı ve diğer bazı meselelerle ilgili görüşleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we tried to reveal the life, scientific personality, works, opinions on the fatwa methods of a modern scribe, Muhammed Takî Osmânî and his views about current Islamic Jurisprudence. Our study consists of an introduction, three sections and a conclusion part. In the study, under the heading of 'The Views of Muhammad Takî Osmânî about the Fatwa Methods', we adressed these; the importance of fatwa, fatwa; in the time of the predecessor, the features that a mufti should have to give fatwa, giving fatwa by someone who is from another sect, change in the provisions with the change of time and verdicts of giving fatwa. Additionally, this study takes hand that the views of Muhammad Takî Osmânî about The Islamic Jurisprudence on Shopping from current Islamic Jurisprudence, and the other cases.