Muhammed Taki Osmani ve 'Tekmiletü Fethi'l-Mülhim'deki şerh metodu
The commentary method of Muhammed Taki̇ Osmani̇ in his work 'Takmi̇latu Fathi̇'l-Mulhi̇m'
  1. Tez No: 602628
  2. Yazar: MUHAMMET CİHAT BOZKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Sünnet, Taki Osmani, Tekmiletü Fethi'l-Mülhim, Şerh, Hadîth, Taki Osmani, Sahîh Muslim, Takmilatu Fathi'l-Mulhim, Commentary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezde muasır hadis ve fıkıh âlimlerinden Pakistanlı Muhammed Taki Osmani ve“Tekmiletü Fethi'l-Mülhim bi Şerhi Sahihi'l-İmam Müslim”adlı eserindeki hadis şerhçiliğinin incelenmesi hedeflenmektedir. Çalışmamız, iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, İmam Müslim'in Sahîh'inin günümüz diliyle yazılmış bir şerhi olan“Tekmiletü Fethi'l-Mülhim”in müellifi; müellifin hocaları, ilmi hayatı, eserleri, üstlenmiş olduğu görevler incelenmiştir. İkinci bölümde ise Taki Osmani'nin eserdeki açıklamaları sınıflandırılarak örnekler üzerinden müellifin hadis şerhçiliği izah edilmiştir. Bu çalışma neticesinde muasır bir hadis şârihi olan müellifin tanınması sağlanmış, hadis şerhçiliğinin son örneklerinden olan“Tekmiletü Fethi'l-Mülhim”in hangi konuları ihtiva ettiği, eserde nasıl bir şerh metodu izlendiği ve güncel meselelere nasıl yaklaştığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we aim to analyze the commentary method used by Muhammed Taki el-Osmani in his work 'Takmilatu Fathi'l-Mulhim'. The thesis consists of two main chapters. In the first chapter, The work 'Takmilatu Fathi'l-Mulhim bi Sharhi Sahîhi'l-İmâm Muslim' has been deeply analzyed along with the author, his biography, works and engagements. In the second chapter, we attempt to analzye the commentary method used by Muhammed Taki el-Osmani along with some examples. As a result of this study, the author has been well recognized as a scholar of hadîth, and the following points about the work 'Takmilatu Fathi'l-Mulhim bi Sharhi Sahîhi'l-İmâm Muslim' have been highlighted which subjects it contains, what kind of commentary methods are followed and how it approaches current issues.