Yusuf Es-Sibȃ'î'nin İsnetȃ 'Aşrate İmre'e adlı mecmuasındaki hikȃyelerde kadın sorunsalı
The problemati̇k of women i̇n stori̇es of Yusuf Es-Si̇bȃ'î's Isnetȃ 'Aşrate Imre'e
- Tez No: 583643
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERGÜL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yusuf es-Sibâ'î, Mısır ve Arap hikâyeciliği, kadın, İsnetȃ 'Aşrate İmre'e, kadın sorunsalı, Yousef Al-Sebai, Egypt and Arab storytelling, women, İsnetȃ 'Aşrate İmre'e, women's problematic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
XX. yüzyıl Mısır ve Arap Edebiyatının ünlü yazarlarından biri olan Yusuf es-Sibâ'î aynı zamanda tarihçi, asker, siyasetçi ve gazeteci yönüyle de önemli bir konuma sahiptir. Çağdaş Mısır hikâyeciliğinde özellikle sosyal konuları işlediği hikâyeleri ve romanlarıyla ses getirmiş bir yazardır. Eserlerini kaleme alırken kimi zaman tarihçi ve askerî yönü kimi zamanda gazeteci yönü ağır basmıştır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazarın yaşadığı (1917-1978) yıllar arasında Mısır'ın siyasî ve sosyal durumu hakkında özlü bilgiler sunduk. Birinci bölümde yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserlerinden bahsettik. İkinci bölümde ise yazarın İsnetȃ'Aşrate İmre'e adlı mecmuasındaki hikâyelere konu olan kadın sorunsalını işleyerek çalışmayı sonlandırdık.
Özet (Çeviri)
Yousef Al-Sebai's who is one of the famous writers of twentieth-century Egyptian and Arabic literature, also has an important position in terms of historian, military, politician and journalist. He is a writer with stories and novels about social issues in contemporary Egyptian storytelling. While writing his works, sometimes his historian and military aspects sometimes his journalist side became dominant. Our study consists of and introduction and two parts. In the introduction, we provided concise information about the political and social situation of Egypt between 1917-1978, when the author lived. In the first chapter, we talked about his life, his literary personality and his works. In the second chapter, we ended the study by examining the women's problematic which is the subject of the stories of the author in the journal titled as İsnetȃ'Aşrate İmre'e.