Balzac'ın insanlık komedyası'nda paranın rolü
The role of money in the human comedy of Balzac
- Tez No: 583644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR YÖNTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Balzac, Money, The Human Comedy, Greed, Avarice
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı, dev bir külliyat olan İnsanlık Komedyası'nın bazı romanlarında Honoré de Balzac'ın para konusunu nasıl işlediğini tematik olarak incelemektir. Araştırmamız nitel özelliktedir. Para konusunu irdelemeye başlamadan önce, yazarımızın hayatını incelemek, yazarımızı daha yakından tanımaya çalıştık. İnsanlık Komedyası adı altında edebiyata kazandırdığı birbirinden farklı eserlerle hiç şüphesiz para temasını Balzac'tan dinlemek okuyucu için dönemi tanımak adına çok gerçekçi bir çalışma olacaktır. Bazı karakterlerini bir diğer romanında da bizle buluşturan ve sonunu merakla beklediğimiz eserlerini bir araya getirdik. Bu eserler Goriot Baba, Eugénie Grandet, Parfümcü Cesar Birotteau'nun Yükselişi ve Düşüşü, Sönmüş Hayaller ve Kibar Fahişelerin İhtişamı ve Çöküşü. Melankolisini, para sıkıntısı ve bunalımlarını karakterlerinde yaşattığını düşündüğümüz Balzac'ın romanlarını ele alırken, gerek kendi yorumlarımızla gerekse alıntılarla konunun bütünlüğünden çıkmadan tezimizi hazırlamayı planladık. Balzac, kendi eserlerinde döneminin eğilimlerini, davranış ve tutumlarını, hukuki ve para meselelerindeki ayna vazifesini üstlenirken, 19.yüzyıl Fransız toplumunu merak edenler için, bu eserlerin muhteşem gücünü fark ettik. Bir tarihçi gibi kronik ve sosyolojik olarak ilerleyen eserlerinde, okuyucunun da v merak edeceğini varsaydığımız“Bu yazar kimdir?”sorusunu yanıtlamaya ve belki de eserlerinden çok kendi hayatının merak edildiği bir yazar olması sebebiyle de tezimizde kendisine çokça yer vermeye çalıştık. Taşra, Paris karşıtlığı üzerinden, hemen her eserinin ana konusu olarak seçilen“para, hırs ve düzenbazlık”, belirli bir yüzyıla mahsus olmayan ve tüm zamanların meselesi olduğunu bize düşündürdüğü için Balzac eserlerine bu şekilde yaklaşmayı uygun gördük. Sonuç olarak yazarımız kendi kadar dikkat çeken karakterleriyle 19.yüzyıl realist romanın öncüsü olmakla kalmamış, fark etmeden otobiyografik romanlar yazdığını da okuyucuya hissettirmiştir. Anahtar Sözcükler : Balzac, Para, İnsanlık Komedyası, Hırs, Açgözlülük
Özet (Çeviri)
This study's aim to examine thematically how Honoré de Balzac deals with money subject in some novels of the Human Comedy being a huge body of writings. Our research is qualitative. Before discussing money subjects, we have had opportunity to get closely acquainted with our author, Balzac by his autobiography. With different works from each other written by Balzac under the name of Human Comedy, presented to world literature, we have been convinced to do a scientific realistic research while treating“money theme”thanks to Balzac; this is because it would be background study for also readers. We have dealth with some novels having intercorrelated fictitious characters and so we could follow their finals. These studies are on Le Père Goriot, Eugénie Grandet, César Birotteau, Illusions perdues and Splendeurs et Misères des courtisanes. We have planned for a thesis wihout distrupting the integrity of topic both with personal statements and footnotes while we convey the Balzac's subjects reflecting his own melancholy, economic problem and crisis. When we study on Balzac's, we have realized the spectacular power of his novels on readers who wonder about French society in the 19st century because we have hypothesized that Balzac has taken a task like a social mirror reflecting his own period's tendancies, attitude and behaviour, judicial and money matters. In his chronic and sociologic work, on the point of the reader's common question“Who is this author?”we have tried to ix respond it and we have given place to Balzac's life greatly in our thesis; because we are aware that this author's life is an issue of concern as much as his novels. The themes characterised as province and Paris, money, greed and duplicity chosen as the main theme in most of novels, it is possible that they are the topics belonged to all times; not a century, not a time; therefore we have approached it in this way. As a consequence, with the striking characters as himself, Balzac has been not only the masterpiece of realist novel in the 19th. century but also made readers felt that he performed the autobiographic works knowingly or unknowingly.