Caryl Churchill'in 'Seven Jewish Children' adlı oyununda gayri-insanileştirme
Dehumanisation in Caryl Churchill's 'Seven Jewish Children'
- Tez No: 583653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ BİBER VANGÖLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Caryl Churchill, Seven Jewish Children, Filistin-İsrail Sorunu, Gayri-insanileştirme, Sosyal Kimlik Kuramı, Caryl Churchill, Seven Jewish Children, Palestinian-Israeli, Dehumanization, Social Identity Theory
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Eski çağlardan bu yana uygulamalarına sıkça rastlanan ve 2000'li yıllarda kuramsallaştırılan gayri-insanileştirme, diğer insanların veya grupların daha az insan olduklarının düşünülmesidir. Bu tez çalışmasının amacı çağdaş İngiliz tiyatrosunun önde gelen yazarlarından Caryl Churchill'in Seven Jewish Children isimli oyununda günümüz toplumlarında sıkça karşılaştığımız gayri-insanileştirme olgusunu incelemektir. Çalışmamız bir giriş bölümü, iki ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde sosyal kimlik kuramı, ikili karşıtlıklar, ben ve öteki karşıtlığında ötekileştirme, şarkiyatçılık ve gayri-insanileştirme kuramları birbirleriyle bağlantılı olarak ele alınmaktadır. İkinci bölümde Filistin tarihinin kısa bir özeti ile birlikte Filistin-İsrail çatışması ele alınarak Churchill'in Seven Jewish Children isimli oyunu birinci bölümde aktarılan kuramlar ışığında incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Dehumanization, the practice of which has been common since ancient times and theorized in the 2000s, is the idea that other people or groups are less human. The aim of this thesis is to examine the phenomenon of dehumanization that we frequently encounter in today's societies in one of the leading contemporary British playwrights, Caryl Churchill's Seven Jewish Children. Our study consists of an introduction, two main chapters and a conclusion. In the first chapter, social identity theory, binary oppositions, otherness based on the opposition of self and other, the orientalism and dehumanization theories are discussed in connection with each other. In the second chapter, a brief summary of Palestinian history and the Palestinian-Israeli conflict is presented and Churchill's Seven Jewish Children is examined in the light of the theories presented in the first chapter.