Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve finansal tablolara etkileri: Bir aile şirketi örneği
Effects on fiscal companies corporateization and financial statements: A family company case
  1. Tez No: 583705
  2. Yazar: ESRA DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Aile Şirketleri, Finansal Tablolar, Institutionalization, family companies, financial statements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik, şirketlerin geleceği üzerinde, geçmişte olduğundan çok daha fazla öneme sahiptir. Günümüzde aile şirketlerinin geldiği nokta değerlendirildiğinde, sonraki kuşağa sadece bir şirket bırakmanın ötesinde küresel rekabet gücü olan, satın alma ve birleşmelerde başarı yakalamış bir şirketi gelecek nesillere bırakmak ideali temel alınmaktadır. Günümüzde işletme bilimi yönetim işlevini, şirketlerin yalnızca içsel fonksiyonlarına ilişkin faaliyetlerin planlanması, örgütlenmesi, yöneltilmesi, koordinasyonu ve denetimi ile sınırlandırmamakta, şirketin ilişki içerisinde bulunduğu çıkar grupları ile ilişkileri de bu kavram içerisinde ele almaktadır. Bu bağlamda, kurumsal yönetim kavramı da aile şirketlerinden kurumsal şirketlere doğru ilerleyen sürecin yeni bir aşaması olarak nitelendirilen ve şirketlerin çıkar gruplarına karşı olan sorumluluklarını ön plana çıkaran bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüzde sürdürülebilir işletme olmanın temel yapı taşlarından biri de kurumsal şirket yapıları oluşturabilmektir. Araştırma kapsamında kalıcı aile şirketi yapılarının oluşturulabilmesi için yapılması gereken kurumsallaşma ve kurumsal yönetişim faaliyetlerine değinilecek ve bu sürecin etkin bir şekilde sürdürülmesinde atılması gereken temel adımlar değerlendirilecektir. Bu sürecin işletmelere faydaları değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Institutionalization and sustainability have more importanceon the future of companies than it was in the past. When the state of family companies is evaluated today, beyond leaving only a company to the next generation, it is based on the ideal to leave a company that has global competitive power and succeeded in purchasing and merging to the future generations. Today, business science doesn't limit the management function to the planning, organization, be directed, coordination and control activities related tointernal functions of the companies, it handles the relationship with interest groups of having relation with the company into this concept. In this context, the concept of institution management also emerges as a a concept that is defined as a new stage of the process of moving from family companies to corporate companies and highlighting the responsibilities of companies towards interest groups. Today, one of the basic building blocks of being a sustainable business is building corporate company structures. In the scope of the research, it is mentioned to institutionalization and corporate governance activities that need to be done in order to create permanent family business structures and the basic steps that should be taken in order to continue this process effectively will be evaluated.The benefits of this process to businesses will be evaluated.