Subjective meanings of death and bereavement among young people grieving for the death of a grandparent
Büyükanne/büyükbabalarını kaybeden gençlerde ölüm ve yasın öznel anlamları
- Tez No: 583706
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞMUR AR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gençlerde Yas, Büyükanne/Büyükbaba Kaybı, Kayıp ve Ölüm Yaşantısının Öznel Anlamları, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Grieving young people, Grandparent loss, Subjective meanings of death and grief, Interpretative Phenomenological Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezin temel amacı, büyükanne veya büyükbabasını kaybetmiş gençlerin ölüm ve kayıp olgusuna verdikleri öznel anlamları ve yas süreçlerini derinlemesine incelemektir. Bu bağlamda, torun-büyükanne/büyükbaba ilişkisinin Türk kültüründeki önemi göz önünde bulundurularak, gelişimsel açıdan geçiş döneminde bu yas sürecini deneyimlemekte olan gençlerin yaşantıları derinlemesine incelenmiştir. Bu hedefe ulaşmak amacıyla nitel bir çalışma yürütülmüştür. Niteliksel araştırma kapsamında, büyükanne veya büyükbabasını kaybetmiş yedi üniversite öğrencisiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz ile çözümlenmiştir. Analizler sonucunda, (1) ikinci anne/babanın kaybı, (2) hayatı değiştiren bir deneyim olarak gençlerin ölümle ilk teması, (3) gençlerin ölümle ilgili ritüellere ilişkin tereddütleri, (4) bir ikili-kayıp süreci olarak büyükanne/büyükbaba kaybı, (5) yas sürecinde üniversitenin engel ve kalkan işlevleri, ve (6) çok boyutlu bir kavram olarak ölüm olmak üzere altı üst tema oluşturulmuştur. Söz konusu temalar Türk kültürünün özellikleri ve ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the current study was to investigate subjective meanings of death and bereavement processes of young people in Turkey grieving for the death of a grandparent. Particularly, experiences of bereaved Turkish youth with grandparent loss were investigated from a developmental and cultural perspective. To achieve this aim, a qualitative study was performed. Accordingly, semi-structured interviews were conducted with seven bereaved college students, and data was analyzed through Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). Six super-ordinate themes emerged from the obtained data, which were (1) losing the second mother/father, (2) youngster's first contact with death as a transformative experience, (3) youngster's ambivalence regarding death-related rituals, (4) grandparent loss as a dual loss process, (5) university both as a barrier and shield in the grieving process, (6) death as a multidimensional concept. Findings were discussed in line with the relevant literature and cultural values of Turkey.