Aile şirketlerinde kurumsallaşmanın finansal tablolar üzerinde yaratacağı etkiler ve uygulama
The effects of institutionalization of family owned companies on the financial statements and an implementation
- Tez No: 398517
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HANİFİ AYBOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Kurumsallaşma, Kurumsallaşma ve Finansal Tablolar, Family Owned Companies, Institutionalisation, Institutionalisation and Financial Tables
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı, aile şirketlerinde kurumsallaşmanın, finansal tablolar üzerinde yaratacağı muhtemel etkileri saptayabilmek ve bu doğrultuda örnek bir aile şirketi üzerinde uygulamalı bir araştırma yaparak, konuya ilişkin görüş ve önerilere yer vermektir. İşletmelerde, planlama çalışmalarında ve uygulamaya geçilecek her kararda finansal tablolardan yararlanılmaktadır. Dolayısıyla kurumsallaşma sürecinde de diğer mevcut yapıların değişimi haricinde finansal tabloların ne denli etkileneceği merak konusudur. Bu çalışma ile merak edilen bu değişimlerin varlığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Tez, beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş, ikinci bölümde aile şirketleri hakkında genel bilgiler, üçüncü bölümde aile şirketlerinde kurumsallaşma süreci, dördüncü bölümde aile şirketlerinde kurumsallaşmanın finansal tablolara etkileri, beşinci bölümde örnek bir uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the possibles effects of institutionalisation over financial tables at family owned companies and to give place for views and suggestions regarding the issue through an applied research over a sample family owned company. Financial tables are utilized at every decision making process of planning and applications of enterprises. Consequently, how far the financial tables will be affected at the institutionalisation process is an issue of interest as well as changes at other existing structures. The presence of those changes is tried to be exhibited with this study. The thesis is composed of five main chapters. First chapter is introduction and general information is given at the second one. At the third chapter, institutionalisation process at the family owned companies is given and at the fourth one, the relations between institutionalisation and financial tables are exhibited. Finally, a sample application is put forward at the fifth chapter.