Hipotiroidizm oluşturulan ratlarda Koenzim Q10'un kan plazması nitrik oksit ve total antioksidan kapasite düzeyleri üzerine etkisi
The effect of Coenzyme Q10 on blood plasma nitric oxide and total antioxidant capacity levels in rats with hypothyroidism
  1. Tez No: 583711
  2. Yazar: CEMŞAH YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN KEÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Hipotiroidizm, Koenzim, TAS, Antioxidant, Coenzyme, Hypothyroidism, TAS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Araştırmada hayvan materyali olarak, sağlıklı, yaklaşık 12 haftalık, 300-350g ağırlığında, toplam 32 adet erkek Wistar Albino ırkı rat kullanıldı. Ratlar; Kontrol (K), Koenzim Q10 (C), Hipotiroid (H) ve Koenzim Q10+ Hipotiroid (CH) olmak üzere 4 deneme grubuna ayrıldı. Üç hafta süren deneme periyodu süresince C grubundakilere her hayvan için 3mg CoQ10 (10mg/kg/gün), 0.3 ml mısır yağında çözündürülerek intraperitoneal olarak uygulandı. H grubundakilere içme sularına günlük olarak, %0.05 ağırlık/hacim (w/v) oranında 6-n-propyl-2-thiouracil (PTU) ilave edildi. HC grubundakilere ise hem intraperitoneal olarak koenzim Q10 uygulandı, hem de içme suları ile %0.05 oranında PTU uygulaması yapıldı. Uygulama periyodunun sonunda, gruplardaki ratlardan, kardiak punksiyon yeterli miktarlarda kan alınarak, plazma ve serum örnekleri elde edildi. Serum örneklerinden total tiroksin (TT4), total triiyodotironin (TT3) ve tiroit stimüle edici hormon (TSH); plazma örneklerinden ise NO ve TAS düzeyleri belirlendi. Araştırmada; H ve HC gruplarındaki serum TSH düzeyleri, K ve C gruplarınkinden daha fazla (p0,05). H grubun plazma TAS değerinin, K, C ve HC gruplarındaki aynı değerden önemli ölçüde yüksek düzeyde olduğu belirlendi (p0,05). Sonuç olarak, hipotiroidizmde ratların plazma NO düzeylerinin önemli ölçüde artmasıyla oksidatif stres meydana getirdiği anlaşıldı ve CoQ10'un hipotiroidizm nedeniyle artan plazma NO düzeyinin normale getirilmesinde etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
A total of 32 male albino Wistar rats weighing 300-350 g, approximately 12 weeks old, were used as animal material. Rats; Control (K) was divided into four experimental groups as Coenzyme Q10 (C), Hypothyroid (H) and Coenzyme Q10 + Hypothyroid (CH). For three weeks, 3 mg of CoQ10 (10 mg / kg / day) was dissolved intraperitoneally in 0.3 ml of corn oil for each animal in the C group. In group H, 6-n-propyl-2-thiouracil (PTU) was added daily to the drinking water at a rate of 0.05% w / v (w / v). In the HC group, coenzyme Q10 was administered intraperitoneally and 0.05% PTU was applied with drinking water. At the end of the application period, plasma puncture and serum samples were obtained from the rats in the groups and cardiac puncture was obtained. NO and TAS levels were determined from plasma samples. In the study; TSH levels in the H and HC groups were higher than those of the K and C groups (p 0.05). HC groups (p 0.05). As a result, in hypothyroidism, oxidative stress was revealed and understood by the significant increase in plasma NO levels of rats and hypothyroidism of CoQ10 was effective in normalizing the increasing plasma NO level.