Rejiyonel intravenöz anestezide lidokain-tenoksikam ve lidokain-deksketoprofenin etkinliklerinin karşılaştırılması
In regional intravenous anesthesia lidocaine-tenoxicam and lidocaine-dexketoprofen efficiency comparison
  1. Tez No: 583775
  2. Yazar: TOLGA TERZİ
  3. Danışmanlar: UZMAN GÜLŞEN BOSNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bier's block, intravenous regional anesthesia, deksketoprofen, lidokain, tenoxicam
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Rejiyonel intravenöz anestezi (RİVA) ekstremite operasyonlarında basit ve güvenilir bir yöntem olması nedeniyle yaygın şekilde yıllardır kullanılmaktadır.Çalışmamızda RİVA tekniği ile operasyona erken başlamak, peroperatif analjeziyi arttırmak ve aynı zamanda postoperatif analjezi süresini uzatmak amaçlandı.Çalışmamız retrospektif kohort olarak hasta kayıtlarından hazırlandı.Çalışmamıza dâhil edilen ASA I-II grubu 15-65 yaşları arasında 40 hastaya üst ekstremite operasyonları öncesinde RİVA uygulanıp, Grup T'deki hastalara %2 lidokain 3 mg / kg'a ek olarak tenoksikam 20 mg, Grup D'deki hastalara %2 lidokain 3 mg / kg 'a ek olarak deksketoprofen 50 mg uygulandı. Çalışmamızda preoperatif, peroperatif ve postoperatif dönemde kalp atım hızını, ortalama arter basıncını, oksijen saturasyonu, VAS'ı (vizuel analog skala), motor blok başlama suresini ve ilk analjezik gereksinim zamanlarını karşılaştırdık. Grupların preoperatif, peroperatif ve postoperatif değerlendirilmesi sonucunda kalp atım hızları, oksijen saturasyonları arasında anlamlı fark yoktu. Ortalama arter basıncı değerleri karşılaştırıldığında; gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede fark bulunamadı. Gruplar arasında motor blok başlama süresi, ilk analjezik ihtiyaç süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Grup D ve Grup T de VAS değerlerinde preoperatif ve peroperatif 30. dk da istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmese de postoperatif 60. dk da Grup T'nin Grup D'ye göre daha etkin olduğu saptanmıştır.RİVA'da adjuvant olarak kullanılan tenoksikamın, deksketoprofene göre postoperatif dönemde daha etkin bir analjezi sağladığı görülmüştür. Sonuç olarak RİVA' da lokal anestezik solüsyonuna tenoksikam 20 mg ve deks-ketoprofen 50 mg ilave edilmesi arasında preoperatif ve peroperatif analjezi kalitesinde anlamlı bir fark olmasa da postoperatif dönemde tenoksikamın daha etkin bir analjezi sağladığı saptanmıştır. Anahtar kelime: Bier blok, deksketoprofen, intravenöz rejiyonel anestezi, lidokain, tenoksikam
Özet (Çeviri)
Regional intravenous anesthesia (RIVA) has been widely used for years since it is a simple and reliable method in extremity operations.Our study was prepared as a retrospective cohort from patient records.In our study, it was aimed to start the opera-tion with RIVA technique early, to increase peroperative analgesia and to prolong post-operative analgesia time. 40 patients aged between 15-65 years who were included in our study were administered RIVA before upper extremity operations. Patients in group T received 2% lidocaine 3 mg / kg plus tenoxicam 20 mg and patients in group D re-ceived 2% lidocaine 3 mg / kg plus dexketoprofen 50 mg. In our study, we compared heart rate, mean arterial pressure, oxygen saturation, VAS (visual analog scale) in preo-perative, peroperative and postoperative periods and also motor block onset time and postoperative initial analgesic requirement times. Preoperative, peroperative and postoperative evaluation revealed no significant difference in heart rate and oxygen saturation. When the mean arterial pressure values were compared; there was no statistically significant difference between the groups. No statistically significant difference was observed between the groups in terms of the duration of the motor block and the duration of the first analgesic requirement. Although there was no statistically significant difference in Group D and Group T for VAS values at preoperative and peroperative 30th minutes, Group T was found to be more effective than Group D at the 60th minute postoperatively. Tenoxicam, which was used as an adjuvant in RIVA, showed a more effective analgesia in the postoperative period than dexketoprofen. As a result, tenoxicam 20 mg and dexketoprofen 50 mg added to the local anes-thetic solution in RIVA showed that tenoxicam provided a more effective analgesia in the postoperative period, although there was no significant difference in the quality of preoperative and peroperative analgesia