Rejyonel intravenöz anestezide (RİVA) Lidokain, Lidokain+Fentanil ve Lidokain+Atrakuryum kombinasyonlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 59457
  2. Yazar: OYA ORBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT GÜLDOĞUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İntravenöz, Rejyonal, Lidokain, Fentanil, Atrakuryum. III, Intravenous, Regional, Lidocaine, Fentanyl, Atracurium. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Bu çalışma, rejyonal intravenöz anestezi (RİVA) uygulamalarında lokal anestezik ajanlar nedeniyle oluşabilecek toksik reaksiyonların, yöntemin etkinliği azaltılmadan önlenebilmesi amacıyla yapıldı. Bu amaçla toplam 60 hasta 20'şer kişilik 3 gruba ayrıldı. I. gruba % 1 lidokain 0.5 ml/kg, II. gruba % 0.5 lidokain 0.5 ml/kg + Fentanil 1 ug/kg, III. gruba ise % 0.5 lidokain 0.5 ml/kg + Atrakuryum 2.5 mg ile RİVA uygulandı. Tüm olgularda nabız, ortalama arter basıncı (OAB), solunum sayısı, oksijen satürasyonu, intraoperatif 30, postoperatif 15 dakika boyunca izlendi. Duyu ve motor bloğun başlangıç ve geri dönüş süreleri, postoperatif görsel ağrı skalası (VAS), ilk analjezik istek zamanlan (İAİZ) ve yan etkiler de değerlendirilerek kaydedildi. I. ve II. grupta 6' şar, III. grupta 12 hastada nabız sayılarında 10 atım/dakika' dan fazla düşüş olduğu görüldü. OAB'lannın sadece III. grupta % 20'den fazla düştüğü gözlendi. Solunum sayısı ve oksijen satürasyonlarındaki düşüş III. grupta en belirgindi. Duyu bloğu I. grupta, motor blok ise, III. grupta daha erken gelişti. Ağrı değerlendirmesinde, II. grup postoperatif analjezi ve İAİZ açısından diğer gruplardan üstün bulundu. Postoperatif yan etkilerin sıklığının, I. grupta özellikle baş dönmesi ve kulak çınlaması açısından daha fazla olduğu görüldü. Sonuç olarak, II. grubun yan etkiler, postoperatif analjezi ve İAİZ, III. grubun motor blok gelişimi ve cerrahi gevşeklik açısından avantajları olduğu, I. grubun ise duyu bloğun gelişimi ve intraoperatif anestezi kalitesi açısından diğer gruplardan daha üstün, ancak istenmeyen yan etkilerin sıklığı açısından dezavantajlı olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison Of Lidocaine, Lidocaine + Fentanyl and Lidocaine + Atracurium Combinations In Intravenous Regional Anaesthesia (IVRA) This study was designed to prevent the possibility of toxic reactions of the local anaesthetics used in intravenous regional anaesthesia (IVRA) without lowering the efficacy of the technic. Patients were divided to three groups consisting of 20 patients in each group. Group I received 1% lidocaine 0.5 ml Per kilogram, group II received 0.5% lidocaine 0.5 ml per kilogram and fentanyl 1 fig per kilogram, group III received 0.5% lidocaine 0.5 ml Per kilogram and atracurium 2.5 mg as the IVRA solution. In all cases, pulse rate, mean arteriel blood pressure, respiration rate, oxygen saturation were observed for 30 minutes preoperatively and for 15 minutes postoperatively. Sensorial and motor blockage and recovery times, postoperative visual analog scale, first analgesic requirement times and side effects were also recorded. Six subjects both in group I and II, 12 subjects in group III showed a fall in pulse rate over 10 beats Per minute. A fall in mean arteriel blood pressure of over 20% was only seen in group III. Sensory blockage developed in group I and motor blockage in group III earlier than the other groups. Group II was superior in providing postoperative analgesia. Postoperative side effects especially dizziness and tinnitus were much more in group I. As a result, group II was found superior for its minimal side effects, good postoperative analgesia; group III was superior for its early motor blockage and muscle relaxation. Although providing earlier sensory blockage and good intraoperative anaesthesia, side effects were much more in group I.