Kedilerde distal femur kırıklarının cerrahi sağaltım yöntemleri
Surgical treatment of distal femoral fractures in cats
- Tez No: 583790
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Femur, Kedi, Osteosentez, Salter – Harris, Cat, Femur, Osteosynthesis, Salter – Harris
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kedilerde Distal Femur Kırıklarının Cerrahi Sağaltım Yöntemleri Kedilerde yüksekten düşme ve trafik kazaları gibi travmaya bağlı nedenlerden kaynaklanan femur kırıklarında, geçmişten bugüne birçok sağaltım tekniği uygulanmıştır. Bu tekniklerin seçimi; kırığın tipi, kırığın yeri, hayvanın yaşı, hayvanın mizacı gibi birçok nedenlerden etkilenir. Bu kırık tiplerinden femurun distalinde gözlenenler diz eklemine yakınlığı sebebiyle daha komplike ve redüksiyonu dikkat gerektiren kırıklardır. Yıllar içinde bu bölge kırıkları için birçok teknik uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmada, kedilerde meydana gelen distal femur kırıklarının tipine göre uygulanacak olan fiksasyon yöntemlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Mart 2019 - Haziran 2019 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Kliniğine getirilen, klinik ve radyolojik muayeneleri sonrasında distal femur kırığı olduğu belirlenen farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki 12 kedide gerçekleştirildi. 12 olgunun, 10 tanesinde unilateral, 2 taneside bilateral distal femur kırığı tesbit edildi ve toplam 12 operasyon gerçekleştirildi. Bu olgulardan 2 tanesinde destekli bandaj, 4 tanesine Armstead – Lumb yöntemi, 2 olguya Pettit Wheat yöntemi, 1 olguya dinamik intramedüller çapraz çivi ve 4 olguda paçraz çivi uygulaması tercih edilmiştir. Olgulardan bir tanesinde Pettit Wheat ve çapraz çivi kombinasyonu uygulanmıştır. Fonksiyonel başarı değerlendirildiğinde 1 iyi, 13 olguda çok iyi sonuç alındı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Surgical Treatment of Distal Femoral Fractures in Cats Femoral fractures, caused by trauma such as falling from heights and traffic accidents in cats have been treatated with various techniques. The decision to use which one of these techniques are affected by many reasons such as type of fracture, location of fracture, age of animal, temperament of animal. Among these fracture types, distal femoral fractures are more complicated in comparision and require immdiate reduction because of their proximity to the knee joint. Over the years, many techniques have been applied for fractures of this region and successful results have been obtained. The aim of this study was to evaluate the fixation methods according to the type of distal femoral fractures in cats. This study was performed on 12 cats of different breeds, ages and sex who were referred to Department of Surgery at Ankara University Veterinary Faculty Animal Hospital between March 2019 and June 2019. Of the 12 cases, 10 patients had unilateral fractures and 2 patients had bilateral distal femoral fractures. A total of 12 operations were performed. 2 of them treated with splint bandage, 4 of them treated with Armstead - Lumb method, 2 of them with Pettit Wheat method, 1 of them with dynamic intramedullary cross nail aplication and 4 of them with cross nail aplication. Pettit Wheat and cross nail combination were used in one of the cases.