EFL Trainee Teachers' Self-Perceived Competencies
Yabanci dil olarak İngilizce öğretmen adaylarının öz-yeterlik algıları
- Tez No: 583928
- Danışmanlar: PROF. DR. FİRDEVS KARAHAN, DOÇ. DR. DOĞAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen yeterlikleri, Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, Öz-yeterlik algısı, Teacher competencies, EFL, Self- perceived competencies
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi alanında çalışmak üzere eğitim almakta olan öğretmen adaylarının öz-yeterlik algılarını araştırmak ve cinsiyet, sınıf, eğitim geçmişi ve hazırlık sınıfı okuma durumları bakımından farklılık olup olmadığını belirlemektir. Veri üç devlet üniversitesinde okumakta olan, her dört sınıftan toplamda 331 İngilizce Öğretmenliği bölüm öğrencisinden American Council for Teaching Foreign Languages (ACTFL)'in belirlediği standartlar temel alınarak geliştirilen bir anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcılar altı ana standardın tamamı için yüksek öz-yeterlik algısına sahipler. Kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre öz-yeterlik algılarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Okudukları sınıf göz önüne alındığında sonuçlar tüm katılımcıların yüksek öz-yeterlik algısına sahip olduklarını göstermiştir. Buna ek olarak ikinci sınıf öğrencilerinin diğer sınıflardakilere göre daha düşük öz-yeterlik algıları olduğu, birinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin birer standart bakımından en yüksek öz-yeterlik algısına sahip olduğu ve son sınıf öğrencilerinin dört standart bakımından en yüksek öz-yeterlik algısına sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Hazırlık sınıfı okuyan ve okumayan öğrenciler arasında çok az fark bulunmuş; hazırlık okuyanlarda dört standart bakımından yüksek sonuçlar bulunurken, okumayanlarda iki standart bakımından yüksek sonuçlar bulunmuştur. Katılımcıların ÖSYM puanları ve öz-yeterlik algıları arasında zayıf korelasyon bulunmuştur. Eğitim geçmişleri ve öz-yeterlik algıları arasındaki ilişkinin de buna benzer olarak zayıf olduğu ortaya çıkmıştır. Daha önce İngilizce konuşulan bir ülkede bulunanların bulunmayanlara göre dört standart bakımından yüksek öz-yeterlik algılarına sahip oldukları bulunmuştur. İngilizce konuşulan bir ülkede bulunmayanların iki standart bakımından daha yüksek öz-yeterlik algısına sahip olduğu bulgular ile ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate English as a Foreign Language (EFL) trainee teacher's self-perceived competencies, and to determine whether there are differences in terms of gender, class, educational background, and preparatory for programme they study at. The data were collected via a questionnaire developed based on standards set by American Council for Teaching Foreign Languages (ACTFL) from 331 ELT students from all four classes in three state universities in Turkey. Based on the findings, participants' have high levels of self-perceptions in terms of all six content standards. Female participants are found to have higher level of self-perceptions than male participants. Considering grades which participants study at, all participants have ranked high, sophomore students having the lowest in all six content areas, freshmen and juniors in one area each, and seniors ranking the highest regarding four content standards. Slight differences were found between participants who have taken preparatory class and who have not; the ones who have taken had higher level of self-perceptions regarding four content standards while the ones who have not taken preparatory had higher self-perceptions in terms of two content standards. Weak correlation was found between participants' ASPC scores and self-perceptions similar to correlation between their educational background and self-perceptions. Participants who have been to an English speaking country before have higher self-perceptions in terms of four content standards whereas the participants who have not been to an English speaking country have higher self-perceptions in two content standards.