Incorporating teacher immediacy into foreign language teacher education
Yabancı dil öğretmeni eğitimine öğretmen yakınlığının dâhil edilmesi
  1. Tez No: 681691
  2. Yazar: BURCU TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen yakınlığı, öğretmen adayları, öğretmen eğitimi, Teacher immediacy, teacher trainees, teacher education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu araştırma özü itibariyle İngilizce öğretmeni adaylarının yakınlık davranışlarının bir yakınlık eğitimi programının öğretmen eğitimine dâhil edilmesi yoluyla geliştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca, bu yakınlık eğitimi boyunca öğretmen adaylarının öğrenme kazanımlarının, algılarının ve öz değerlendirmelerinin de ayrıntılı olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Öğretmen adaylarının kendilerine ait yakınlık davranışlarını keşfedebilecekleri bu eğitim; eğitim öncesi, eğitim sırası ve eğitim sonrası aşamalarından oluşmaktadır. Eğitim öncesi aşaması, öğretmen adaylarının öğretmen yakınlığına dair herhangi bir eğitim almadan önce öğretmen yakınlığı kavramına ilişkin farkındalık oluşturmalarını ve hâlihazırdaki yakınlık davranışlarını tanımlamayı amaçlamaktadır. Bunun akabinde, eğitim aşamasının amacı ise öğretmen adaylarının sözlü ve sözsüz yakınlık davranışlarının geliştirilmesidir. Ek olarak, eğitim sonrası aşamasındaki hedef ise öğretmen adaylarının aldıkları yakınlık eğitimi sonucunda elde ettikleri uzun süreli öğrenme kazanımlarını incelemektedir. Bu amaçlar doğrultusunda, bu araştırma bir akademik dönem (14 hafta) boyunca yakınlık eğitimi alan İngilizce öğretmeni adaylarının durumunu anlamak maksadı ile araçsal durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Yakınlık eğitiminin uygulanması öncesinde bir grup İngilizce öğretmeni adayının sözlü yakınlık davranışlarının geliştirilmesi odaklı dört haftalık bir pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Ardından, araştırmanın eğitim öncesi ve sırası aşamalarındaki katılımcıları belirlemek için ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmış olup bu aşamalarda yakınlık ölçekleri, odak grup görüşmeleri, seans değerlendirme formları ve araştırmacı günlüğü aracılığıyla hem nicel hem de nitel veri toplanmıştır. Bunun akabinde, eğitim sonrası aşamasının katılımcılarını belirlemek için katılımcıların eğitim öncesinde yakınlık davranışlarına başvurma sıklığına bağlı kalınarak maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi temel alınmıştır. Seçilen katılımcıların yakınlık eğitiminde elde ettikleri uzun süreli öğrenme kazanımları yansıtma raporları sayesinde ortaya çıkarılmıştır. Veri analizi ile ilgili olarak ise, tümevarımsal bir bakış açısı çerçevesinde manuel içerik analizi yöntemi ile analiz edilen araştırmacı günlüğü dışındaki bütün nitel veriler NVivo ile analiz edilmiştir. Bununla beraber, elde edilen nicel verilerin analizinde ise SPSS ile tanımlayıcı istatistik analizlerine başvurulmuştur. Pilot çalışmadan başlayarak eğitim sonrası aşamasına kadar geçen tüm bu veri toplama ve analizi esnasında araştırmanın güvenirliğini sağlamak için gerekli adımlar (uzman görüşü, katılımcı teyidi, kodlayıcı içi ve kodlayıcılar arası güvenirlik, vs.) atılmıştır. Başlıca bulgular öğretmen adaylarının eğitim öncesinde teorik anlamda öğretmen yakınlığı kavramı ile ilgili herhangi bir aşinalıklarının olmadığını ve pratikte sergiledikleri yakınlık davranışlarının da oldukça nadir ve çeşitlilik göstermediğini ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, eğitim sırasında öğretmen adayları öğretmen yakınlığının genel olarak öğretme ve öğrenme üzerindeki etkileri ile birlikte sözlü ve sözsüz yakınlık davranışlarının etkili bir şekilde nasıl birlikte kullanılabileceğini öğrenmişlerdir. Bu öğrenme kazanımları dışında, öğretmen adayları öğretmen yakınlığı üzerine daha çok pratik yapmak ve yakınlık davranışlarını kullanırken daha doğal ve yaratıcı olmayı öğrenmek gibi kendilerini geliştirmeleri gereken bir takım alanlar olduğunu tespit etmişlerdir. Eğitimin etkililiği konusunda ise öğretmen adaylarının eğitimin bütününü içerik, eğitmen, kaynaklar ve amaçlar açısından etkili buldukları açığa çıkarılmıştır. Daha da önemlisi, öğretmen adayları yakınlık eğitiminin öğretmen davranışlarına dair farkındalık kazandırdığını ve öğretmen yakınlığını sağlamak için yeni yollar öğrenip tecrübe etmelerine imkân tanıdığını düşünmektedir. Son olarak, eğitim sonrası aşamasında, öğretmen adaylarının bütün bir eğitim boyunca edindikleri öğrenme kazanımlarına yansıtıcı bir bakış açısıyla bakabildikleri ve gelecekte öğretmen yakınlığı sağlayabilen İngilizce öğretmenleri olabileceklerine dair inanç kazandıkları bulunmuştur. Tüm bunlar göz önüne alındığında, öğretmen eğitimi müfredatlarına öğretmen yakınlığı davranışlarının gelişimine odaklanmış özel bir metot dersi dâhil edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Böylesi bir ders öğretmen adaylarının öğretmen yakınlığı sağlama yolundaki gayretleri sonucunda öğretimin iletişimsel boyutuna daha aşina olabilmeleri için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In essence, this research aims to foster the immediacy behaviors of EFL teacher trainees through the incorporation of an immediacy training program into the initial teacher education; and to scrutinize the learning gains, perceptions and self-evaluations of the trainees throughout the immediacy training. The training through which the trainees could discover their own immediacy behaviors includes pre-, while- and post-training phases. The pre-training phase intends to raise awareness on the concept of teacher immediacy and to describe the trainees' current immediacy behaviors before they receive any training on teacher immediacy. Afterwards, the purpose of the while-training phase is to promote the trainees' verbal and nonverbal immediacy behaviors. Moreover, in the post-training phase, the objective is to examine the sustained learning gains of the trainees as a result of the training. With those aims in mind, this research was designed as an instrumental case study in which the objective was to understand the case of EFL teacher trainees who received the immediacy training throughout one semester (14 weeks). Before the implementation of the immediacy training, a four-week pilot work focused on the improvement of verbal immediacy behaviors was conducted with a group of EFL teacher trainees. As for the pre- and while-training phases of the study, the criterion sampling method was utilized to determine the participants. In these phases, both quantitative and qualitative data were collected through the immediacy measurements, focus group interviews, session evaluation forms and the researcher journal. Following this, for the post-training phase, the maximal variation sampling method was applied based on the frequency of occurrences of the participants' immediacy behaviors in the pre-training phase. The selected participants' sustained learning gains from the immediacy training were unraveled through the reflection reports. Regarding the data analysis, the whole qualitative data were analyzed via NVivo from an inductive perspective except for the data obtained from the researcher journal which were analyzed via manual content analysis. In addition, descriptive statistics was run via SPSS for the analysis of the obtained quantitative data. Throughout all these data collection and analysis processes, starting from the pilot work to the post-training phase, the necessary steps (e.g. expert opinion, member-check, intra- and inter-coder reliability and so on) were taken to ensure the trustworthiness of the study. The core findings suggested that the trainees, before the training, had no familiarity about the concept of teacher immediacy theoretically; and the employed immediacy behaviors of the trainees in practice were considerably infrequent and unvaried. Besides, during the training, the trainees were found to learn the influences of the teacher immediacy behaviors on teaching and learning in general as well as how to combine verbal and nonverbal immediacy behaviors effectively. Apart from such learning gains, the trainees detected a number of areas which they should improve themselves such as making more practices on teacher immediacy and learning how to be more natural and creative in using immediacy behaviors. In regard to the effectiveness of the training, it was revealed that the trainees perceived the entire training as effective in terms of its content, trainer, resources and objectives. More specifically, they were of the opinion that the training provided them to learn and experience new ways to be immediate and to raise awareness of teacher behaviors. Lastly, in the post-training phase, it was uncovered that the trainees could look at their learning gains from the whole immediacy training from a reflective stance; and most importantly, they gained the belief of becoming an immediate EFL teacher in the future. All things considered, a specific methodology course focusing upon the development of teacher immediacy behaviors should be added into initial teacher education curricula so that the trainees could become more familiar with the communicative dimension of teaching in consequence of their efforts to be more immediate teachers.