Anzeli Gölü (KD.İran) civarındaki kuvaterner istiflerinin incelenmesi
Study of the quaternary sequences around the lake of anzelli, ne Iran
  1. Tez No: 58393
  2. Yazar: TIRZAD GOLBABAZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KAZANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hazar Denizi, Alburz Dağları, Kuvaterner, Kıyı ovası, Anzeli Gölü, Caspian Sea, Alburz Mountains, Quaternary, Flooding zone, Lake of Anzeli
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ii ÖZET Doktora Tezi ANZELİ GÖLÜ (KD İRAN) CİVARINDAKİ KUVATERNER İSTİFLERİNİN İNCELENMESİ Tirzad GÜLBABAZADE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI 1997, sayfa 120 Jüri: Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI Prof. Dr. Baki VAROL Doç. Dr. Emel BAYHAN Hazar Denizi Güneyin'de Alburz Dağları ile Hazar Denizi arasında kalan bölge, Kaspik Havza adıyla bilinen, Paratetis'in doğu kesiminin jeolojik evrimini temsil eder. Kıyı ovası olarak meydana gelen yöre başlıca Kuvaterner'e ait çökel fasiyeslerini bulundurur. Geç Alpin orojenik dönemde yükselen Alburz dağları bu oluşumun temelini ve güney sınırlarını çizer. Ortalama 1800-2000 m'lik aşırı yüksekliği fazla miktar tortul taşımasına sebeptir. Faylı havza kenarına yaslanan en eski tortul fasiyes alüvyon yelpazelerden kurulu olup (fasiyes Aı) üzerine kumsal kökenli kırıntılılar ile lösler oturur (fasiyes A2, fasiyes A3). Pleyistosen yaşlı bu tortullar nispeten iyi tutturulmuştur. Öncekilerle yanal ve düşey geçişli olmakla birlikte, çekilen Hazar Denizi'nin Holosen'deki çökelleri kıyı, lagün, bataklık, taşkın ovası gibi değişik ortamlarda depolanmıştır ve saha yayılışları geniş ve fakat kalınlıkları azdır (fasiyes Bı, B2, B3, B4). Pleyistosen fasiyeslerinden ani topoğrafik kesiklikle (şekillenme) ayrılan bu çökeller tümüyle gevşektir, tutturulmamıştır. Üzerleri geniş alüvyal örtü ile, bilhassa taşkın düzlüğü tortullarıyla kaplanmıştır. Kuvaterner boyunca, birbirine eklenen tektonik ve klimatik tesirli kıyı oynamaları günümüzde de devam etmektedir. Hazar Denizi, on beşer yıllık çekilme veilerleme döneminin halen ilerleme evresinde olup, son on yılda 5 m kadar yükselmiştir. Bu durum lagün ve taşkın ovalarının genişlemesine yol açmıştır. Alburz Dağlarından fazla miktarda tortul taşınması, bu bölgede kıyı ovası ilerlemesinin başlıca sebebi olarak görünür. Hazar Denizi'nin Karadeniz'le olan bağlantısının kesilmesinden sonra (Holosen), kıyı hareketleri daha da hızlanmıştır.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT Ph. D. Thesis STUDY OF THE QUATERNARY SEQUENCES AROUND THE LAKE OF ANZELLI, NE IRAN Tirzad GÜLBABAZADE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Geological Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI 1997, page 120 Jury:Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI Prof. Dr. Baki VAROL Assoc.Prof.Dr. fînei BAYHAN The region at the southern part of the Caspian Sea, which lies between Alburz Mountains and the Caspian Sea, represents the geological evolution of the eastern part of the Paratethys. This flooding zone contains especially the Quaternary sedimentary facies. The southern limit of this region corresponds to the Alburz Mountain formed during the Alpin orogenesis, which contitutes the basement of the area. Due to the 1800-2000 m altitute from the sea, an important erosion exists in this region. The oldest sediments which overlie the faulted-basin margin are alluvial fans (facies At) which are overlain by elastics and loesses (facies A2 and facies A3). These sediments, Pleistocene in age, are well cemented. Although these are lateral and vertical facies variations due to the regression of the Caspian Sea, many lagunal, marsh and flooding deposit zones formed in which these sediments were deposited in a wide spread area, but their thickness are not sizeable (facies B1, B2, B3, B4). the sediments which are separated from the Pleistocene facies by sudden topographic breaks are weakly cemented. This sediments are covered by large alluvium.During Quaternary, due to the tectonic and climatic causes, sea-level fluctuations arrive up to present. The Caspian Sea which has a period of 15 years of transgression and regression phases, is now at the transgressive period and is raised 5 m high in recent ten years. This situation caused the formation of the large lagunal and flooding zone. After the break of the connection with the Black Sea during the late Holocene, the sea-level changes, particularly transgrension rates have accelareted.