Türkiye'de iş-yaşam dengesi: Akademisyenler üzerine bir araştırma
Work-life balance in Turkey: A research on academicians
- Tez No: 583948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK TAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş-yaşam dengesi, iş-yaşam dengesi kuramları, bakım hizmetleri, izin politikaları, akademisyenler, esnek çalışma, Work-life balance, work-life balance theories, nursing services, permission policies, academicians, flexible working
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
En genel ifadeyle; bir kişinin işiyle ilgili taleplerinin ve kişisel yaşam taleplerinin dengede olması durumu olarak tanımlanabilen iş-yaşam dengesi kavramının önemi artarak devam etmektedir. İş-yaşam dengesi konusu araştırmacıların da dikkatini çekmiş ve bu konuda yapılan çalışma sayısı zamanla artmıştır. İş-yaşam dengesinin sağlanmasının hem birey ve toplum açısından hem de örgütler açısından önem arz etmesi, örgütlerin ve hükümetlerin iş-yaşam dengesini sağlamaya yönelik politikalar oluşturmasında itici güç oluşturmuştur. Bu çalışmada, iş-yaşam dengesini sağlayabilme konusunda zorluk yaşadığı düşünülen akademisyenlerin, iş-yaşam dengesi düzeylerini belirlemeye yönelik araştırma yapılmıştır. İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi olmak üzere toplam dört farklı üniversitede yalnızca fakülte bünyesinde çalışmakta olan akademisyenlerin iş-yaşam dengelerinin farklı demografik faktörlerle/değişkenlerle olan ilişkisini belirlemek amacıyla anket çalışması yapılmış, toplanan veriler IBM SPSS Statistics 25 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programında analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, akademisyenlerin demografik faktörlere/değişkenlere göre, iş-yaşam dengesi düzeylerinin büyük ölçüde farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In general terms, the importance of the concept of work-life balance, which can be defined as the situation where a person's demands for his/her job and personal life demands are in balance, increasingly continue. A matter of work-life balance has also attracted the attention of researchers and a number of studies on this issue has been conducted over time. The importance of providing the work-life balance both for the individual and for the society and for the organizations has been the driving force for the organizations and governments to create policies aimed at promoting this balance. In this study, in order to determine the work-life balance levels of academicians, a research has been conducted on those who are thought to have difficulty in providing this balance. A survey was conducted to determine the relationship between work-life balances and different demographic factors/variables of academicians working only within the faculty of a total of four different universities—Istanbul University, Karadeniz Technical University, Istanbul Medipol University, Avrasya University. The collected data was analyzed in IBM SPSS Statistics 25 (Statistical Package for the Social Sciences) package program. As a result of the study, it was concluded that the work-life balance levels differ greatly according to the demographic factors/variables of academicians.