Domates ve domates ürünlerindeki chlorpyrifos kalıntısının radyoizotop izleme tekniği ile araştırılması
  1. Tez No: 58397
  2. Yazar: PERİHAN AYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ARTIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Chlorpyrifos, C14-Chlorpyrifos, TCP, tomatoes, tomato juice, paste, catchup, metabolism, thin layer chromatography, supercritic fluid extraction
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ DOMATES VE DOMATES ÜRÜNLERİNDEKİ CHLORPYRİFOS KALINTISININ RADYOİZOTOP İZLEME TEKNİ?İ İLE ARAŞTIRILMASI Perihan AYSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Danışman: Prof. Dr. Nevzat ARTIK 1997, Sayfa: 69 Jüri : Prof.Dr. Nevzat ARTIK Prof.Dr. Aziz EKŞİ Doç.Dr. Levent BAYINDIRLI Domates ve domates ürünlerindeki chlorpyrifos kalıntısının, radyoizotop izleme tekniği ile incelendiği bu çalışmada açık hava koşullarında yetiştirilen domates bitkileri birinci yıl bir kez, ikinci yıl iki kez yaprak ilaçlaması şeklinde ve 86.39 g e.mida dozunda C14-Chlorpyrifos ile ilaçlanmışlardır. Bir ilaç uygulamasının yapıldığı yıla ait domateslerdeki toplam kalıntı miktarı Ulusal maksimum kalıntı limitinin (0.2 ppm) altında kalmıştır. İki ilaç uygulamasının yapıldığı yıla ait domateslerdeki kalıntı Codex Alimentarius Komisyonunun belirlediği maksimum kalıntı limitinin (0.5 ppm) altında kalırken, tüm yetiştirme periyodu ortalaması olarak 0.23 ppm ile Ulusal limitlerin üzerindedir. Domateslerin domates suyu, salça ve ketçapa işlenmeleri sırasında kalıntıda meydana gelen toplam kayıp % 21-51 arasında değişirken, kalıntının büyük kısmı mayşenin inceltilmesi sırasında kabuk, çekirdek ve iri liflerden oluşan posa ile uzaklaşmaktadır. örnekler metanol ile ekstrakte edildikten (soğuk ve süperkritik ekstraksiyon) sonra, ekstraktlar ince tabaka kromatografisinde, toluen+metanol+n-hekzan (18:1:1 v/v) çözücü sisteminde analiz edilmişlerdir. Domates ve domates ürünlerindeki kalıntının büyük kısmının polar domates bileşenlerine bağlı, ekstrakte edilebilir konjugatlar halinde olduğu belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Chlorpyrifos, C14- Chlorpyrifos, TCP, domates, domates suyu, salça, ketçap, metabolizma, ince tabaka kromatografisi, süperkritik akışkan ekstraksiyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF CHLORPYRIFOS RESIDUE IN TOMATOES AND TOMATO PRODUCTS BY RADIOTRACER TECHNIQUE Perihan AYSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat ARTIK 1997, Page: 69 Jury :Prof.Dr. Nevzat ARTIK Prof.Dr. Aziz EKŞİ AssocProf. Levent BAYINDIRLI In this study, which chlorpyrifos residue in tomatoes and tomato products was investigated by radiotracer technique, tomato plants were grown in outdoor conditions and applied with C14-Chlorpyrifos at a dose rate of 86.39 a.i./da once in 1991 and twice in 1992 as foliar application. The chlorpyrifos residue levels of tomatoes harvested in 1991 were below the maximum residue limits of both national (0.2 ppm) and international (0.5 ppm), whereas the residue levels of tomatoes harvested in 1992 were above the national maximum residue limits with an average value of whole growing season of 0.23 ppm, but below the international limits (Codex Alimentarius). During the processing of tomatoes to tomato juice, paste and catchup, total residue losses have varied in a range of 21-51 per cent and the most important amount of chlorpyrifos residue was removed with peel, seed and flesh in palper. Samples were extracted in methanol both by cold and supercritic fluid extraction, and then extracts were chromatographed on thin layers of silica by using toluen+methanol+n-hexane (18:1:1 v/v) solvent system. Most of the chlorpyrifos residues in tomato and tomato products were determined to be translocated in the forms of extractable conjugates bound to polar components of tomatoes.