Romantik peyzaj resminde biçim ve anlam ilişkisi
Relation between form and meaning in the romantic landscape painting
  1. Tez No: 583992
  2. Yazar: KADİR SELÇUK YAŞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT GERMEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Romantizm, Peyzaj, Batı Resmi, Yeni Romantizm, Romanticism, Landscape, Western Art, Neo Romanticsm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Romantizm, düşünce tarihi içerisinde kültür-sanat alanına önemli yansımaları olan bir hareket olmuştur. Romantik duyarlılıkla insan, içinde yaşadığı ve mutlak bir biçimde ayrılmaz parçası olduğu doğanın, büyüklüğünü ve gücünü bütünsel anlamda kavramaya başlamış, Sanayi Devrimi'nin neden olduğu doğa tahribatına ve toplumsal dönüşümlere karşı tepkisel bir tutum geliştirmiştir. Romantikler, bilimin tartışmasız tek öncü olduğu Aydınlama çağının insanı kısıtlayan yönlerine dikkat çekip tinselliğin önemini vurgulamış, Aydınlanma'nın ihmal ettiği unsurları tamamlayarak ilerlemeyi hedeflemişlerdir. Düşünsel alanda, sanatı inceleyen bağımsız bir bilim olarak estetiğin ortaya çıkması, sanatın ve sanatçının özgürleşme sürecine önemli katkı sağlamıştır. Avrupa resminde Romantik dönemin başlaması ile ressamlar dönemin hakim sanat görüşünün ve sanat alıcılarının beğenisine hitap etme yükümlülüğünden kurtulmuş, içeriklerinde duygu ve düşünce dünyalarını yansıtmalarına olanak tanıyan özgün ifade biçimlerine yönelmişlerdir. Batı resminde bağımsız bir tür resmi olarak 17. yüzyılda önem kazanan peyzaj, en önemli gelişim sürecini Romantik dönemde yaşamıştır. İngiltere'de Turner ve Constable, Kuzey Avrupa'da Friedrich resimlerinde önemini ve değerini kavradıkları doğayı, kişisel duyarlılıklarını yansıtarak sunmuş ve peyzaj türünün en yüce örneklerini sanat tarihine kazandırmışlardır. Romantik peyzaj ustalarının doğaya hayranlık barındıran yaklaşımlarıyla oluşturdukları mirasın izleri, takip eden yüzyıllardan günümüze süregelerek resim sanatı içerisinde etkinliğini hala korumaktadır. Bu Çalışmanın amacı: Romantizmi kavramsal ve düşünsel açıdan irdeyerek tarihsel önemini saptamak, Romantik dönemde resim sanatının gelişimi ve peyzaj resminin özgünleşme sürecini kavramak, Turner, Constable ve Friedrich'in resimlerini biçim, içerik, plastik ve estetik bağlam açısından inceleyerek günümüz sanatına yansımalarını araştırmak, araştırma sahibinin sanat görüşüne ve uygulamalarına kaynaklık eden dönem ve sanatçıların bir seçkisini sunmak olmuştur.
Özet (Çeviri)
Romanticism has been a movement which had significant reflections on culture and art scenes throughout the history of thought. With a romantic sensitivity, humans have started to coherently understand the power and vastness of nature, in which they live and constitute an inseparable part, and developed a reactionary attitude against the social transformations and natural decay the Industrial Revolution caused. Pointing out the limitations of the Enlightenment, in which science was undeniably the sole pioneer, the Romantics emphasized the importance of spirituality, and aimed to proceed by complementing the elements the Enlightenment had ignored. In the realm of thought, the emergence of aesthetics as an independent study which investigates art has contributed enormously to the liberation process of art and the artist. With the beginning of Romanticism in European painting, artists were liberated from the constraint of appealing to the dominant art trends and to the taste of art buyers of the period. Thus, they turned to authentic expression styles that enabled them to reflect their emotions and ideas in their content. Landscape painting, which became important in the 17th century as an independent genre in Western Art, experienced its most significant development stage during Romanticism. Turner and Constable in England, and Friedrich in Northern Europe presented nature, whose importance and value they grasped with a personal sensitivity, and produced the most supreme examples of this genre in art history. The traces of the legacy the masters of Romantic landscape composed with an admirable approach to nature have since been highly influential. The aim of this study is to determine the historical significance of Romanticism by studying it on a theoretical and philosophical level; understand the liberation process of landscape painting and development of painting during the Romantic period; investigate Turner, Constable, and Friedrich's paintings in terms of form, content, plasticity, and aesthetics and how they are projected in contemporary art; and present a selection from the era and artists that provided a foundation for the artistic vision and practices of the researcher.