Türkiye'de kamu sermaye birikiminin bölgesel büyüme üzerine etkisi
The impact of public capital stock on regional economic growth in Turkey
  1. Tez No: 584145
  2. Yazar: MERVE SİRETLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Sermaye stoku, Bölgesel Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, Public Capital Stock, Regional Economic Growth, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kamu sermaye stokunun (birikiminin) bölgesel ekonomik büyüme ve bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesinde önemli bir araç olduğu literatürde sıkça tartışılmaktadır. Türkiye içinde önemli boyutlarda bölgeler arası gelişmişlik farkları var olduğundan dolayı kamu sermaye stokunun büyüme üzerindeki etkisinin incelenmesi önem arz etmektedir. Bu sebeple bu çalışmanın amacı Türkiye'de kamu sermaye stokunun bölgesel büyüme üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada, kamu sermaye stoku ve bölgesel ekonomik büyüme arasındaki ilişki Cobb-Douglas üretim fonksiyonu yardımıyla incelenmiştir. Çalışma, Düzey-2 bölgelerine ait 2007-2014 dönemini kapsayan veri seti kullanılarak panel veri analiz yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre kamu sermaye stokunun bölgesel büyüme üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is frequently debated in the literature that public capital stock is an important tool for regional economic growth and eliminating interregional imbalances. Examining the effect on growth of public capital stock has an importance due to significant size of development differences between regions in Turkey. Therefore, the purpose of this study is to examine the effects of public capital stock on regional growth in Turkey. In this study, the relationship between public capital stock and regional economic growth is examined with the help of Cobb-Douglas production function. The study was carried out by using the data set covering the 2007-2014 period belong to NUTS 2 regions in panel data analysis method. According to the results of the study, it is seen that public capital stock has a positive and statistically meaningful (significant) effect on regional growth.