Futboldaki inanış ve ritüellerin halkbilimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of beli̇efs and rituals in footballin terms of folklore
  1. Tez No: 584268
  2. Yazar: MEHMET BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Spor, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sports, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halkbilimi, Futbol, Büyü, Uğur-Uğursuzluk, Ritüel, Folklore, Football, Magic, Good luck-Bad luck, Ritual
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, halkbiliminin çalışma konularından büyü, uğur-uğursuzluk ve ritüellerin futbol oyununa yansımaları ele alınmıştır. Çalışmanın amacı ise halkbilimi ürünlerinden büyü, uğur-uğursuzluk ve bunlara bağlı ritüellerin dünya ve Türk futbolundaki uygulamalarını tespit etmektir. Çalışmada yazılı, sözlü, elektronik ve görsel kaynaklardan yararlanılmıştır. Sözlü kaynaklardan elde edilen veriler ise alan araştırma tekniklerinden olan gözlem, yarı yapılandırılmış görüşme ve anket yöntemleri kullanılarak kaynak kişilerden elde edilmiştir. Çalışma, üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, araştırmanın temel kavramları olan halkbilimi, futbol, inanış, büyü, uğur-uğursuzluk ve ritüel açıklanmıştır. İkinci bölümde araştırmaya konu olan futbol kulüpleri tanıtılarak araştırmanın alanı belirlenmiştir. Üçüncü bölümde araştırma, dünya ve Türk futbolundaki büyü, uğur-uğursuzluk ve ritüel örnekleriyle desteklenmiştir. Sonuç kısmında çalışmanın genel bir değerlendirilmesi yapılarak futbolda büyü, uğur-uğursuzluk ve ritüellerin varlığının tespit edildiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is discussed magic, good luck-bad luck and rituals which are study subjects of folklore the reflections in football. The aim of the study is to determine the practices of spell, luck and bad luck and folk rituals of in world and Turkish football. Written, oral, electronic and visual resources were used in the study. The data obtained from the oral sources were obtained from the source individuals using observation, semi-structured interview and survey methods which are one of the field research techniques. The study consists of three parts. In the first part, folklore, football, belief, magic, good luck-bad luck and ritual which are basic concepts of the research are explained. In the second part, the football clubs which are the subject of the research were introduced and the area of the research was determined. In the third chapter, the research was supported with the examples of magic, good luck-bad luck and ritual in the world and in Turkish football. In conclusion part, it was emphasized that the existence of magic, good luck-bad luck and rituals was determined in football by making a general evaluation of the study.