İslamcı söylemde kadın imgesi: Kadın ve Aile Dergisi örneği
Woman image in Islamist discourse: Example of Kadın ve Aile Magazine
  1. Tez No: 584267
  2. Yazar: ASİYE YÜCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HAKKI İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Batılılaşma, Modernizm, Feminizm, Islamism, Westernization, Modernism, Feminism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
80'li yıllarda M. Zahid Kotku sonrası M. Esad Coşan'ın başa geçmesi ile İskenderpaşa Cemaati, yürütmüş olduğu vakıf ve dernek faaliyetleri, çıkartmış olduğu gazete ve dergiler, kurmuş olduğu radyo ve televizyonla alışılmış bir tekke olmanın ötesinde bir profil çizmiştir. Bütün bunlar cemaatin çağa ayak uydurma, modern yaşamı ve sorunlarını algılama çabası olarak görülmektedir. Cemaat İslam, Kadın ve Aile, Gülçocuk, İlim ve Sanat, Panzehir dergilerini çıkarmıştır. Kadınlara yönelik çıkan Kadın ve Aile dergisi kadın, aile, çocuk yetiştirme, evlilik, feminizm, tesettür, başörtüsü, moda, makyaj, kürtaj gibi konulara değinmiş ve bunları İslamî bakış açısıyla yorumlamıştır. Dergide kadının geleneksel rolleri pekiştirilmeye çalışılmış, İslamî aile rol model olarak sunulmuştur. Derginin başyazılarını yazan Esad Coşan'ın yazılarında İslamcı söylemin izleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the 80s After M. Zahid Kotku, by M. Esad Coşan leading, the İskenderpaşa Community, foundations and associations it settled, the newspapers and magazines it produced, radio and television channels it established set a profile beyond being a traditional dervish lodge. All of this is seen as an effort of the community to adapt to the era and to perceive modern life and its problems. The community published several magazines such as Islam, Kadin ve Aile, Gülçocuk, Bilim ve Sanat and Panzehir. Kadın ve Aile, the magazine which we took as an example, focused on the issues such as woman, family, raising children, marriage, feminism, hijab (tesettur), headscarf, fashion, make-up and abortion and interpreted these issues from an Islamic perspective. In the magazine, traditional roles of women were tried to be reinforced and the Islamic family was presented as a role model. Esad Coşan, who writes the editorials of the magazine, carry the traces of Islamist discourse in his writings.