Aristoteles ve Schopenhauer'da zaman
  1. Tez No: 1011738
  2. Yazar: SEVİL FALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ BRAVO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Şimdi, Mekân, Madde, Töz, Hareket, Değişim, Akıl, Algı, Zihin, Dış Dünya, Özne, Time, Now, Space, Matter, Substance, Motion, Change, Reason, Perception, Mind, External World, Subject
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın ana konusu anakronik iki filozofun, Aristoteles ve Schopenhauer'in zaman anlayışıdır. İlk bölümde Aristoteles, zamanı doğrudan hareket ve değişim süreçlerine bağlı nesnel bir gerçeklik olarak temellendirmiştir. Ona göre zaman, önce ve sonraya göre hareketin sayısıdır. Onun sisteminde zamanın varlığı dış dünyadaki harekete dayansa da bu hareketin zaman olarak fark edilmesi ve sayılması ancak akıl sahibi bir zihin ile mümkündür. Antik Yunan'da genel olarak dış dünya ayrımı olmadığından Aristoteles'te de dış dünyanın varlığı kabulü görülür. Bu nedenle de zaman sadece özneye ait zihinsel bir şey değildir. İkinci bölümde ise Schopenhauer ise dünyayı tasavvur ve isteme olarak iki yönüyle görmüştür. Dolayısıyla Schopenhauer zamanı tamamen öznenin dünyayı algılama biçimi olan apriori bir zihin kalıbı olarak konumlandırmıştır. Ona göre zaman, yeter temel ilkesinin bir formu olarak aritmetik ardışıklığın temelidir ve özne olmaksızın zamanın ve mekânın hiçbir nesnel gerçekliği yoktur. Sisteminin merkezinde ayrıca bulunan isteme ise zamanın, mekânın dışında duran, değişmeyen kendinde şeydir. Schopenhauer bu açıdan iki farklı şimdiyi öne sürer, tasavvur olarak dünyada şimdi akışkan iken, isteme olarak dünyada sonsuz şimdi olarak aynı kalan bir şey olarak karşımıza çıkar. Schopenhauer'da Aristoteles'in zaman tanımına benzer bir tanım ortaya çıksa da anlayışlarında ve ele alış biçimlerinde oldukça farklıdırlar. Bu karşılaştırma ise üçüncü bölümde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is the understanding of time in two anachronistic philosophers, Aristotle and Schopenahuer. İn the first chapter, Aristotle grounds time as an objective reality directly dependent on processes of motion and change. According to him, time is the number of motion in respect of before and after. Although, within this system, the existence of time is based on motion in the external world, the recognition and counting of this motion as time is possible only through a rational mind. Since Ancient Greek thought generally assumes the reality of the external world, Aristotle likewise accepts the existence of an external reality. Fort his reason, time is not merely mental construct belonging to the subject. İn the second chapter, Schopenhauer conceives the world in two aspects: as representation and as will. Accordingly, he situates time entirely as an apriori form of the mind through which the subject perceives the world. For him, time, as one form of the principle of sufficient reason, constitutes the basis of arithmetic succession, and without a subject neither time nor space possesses any object reality. At the center of his system stands the will, which exist outside time and space as the unchanging thing-in-itself. From this perspective, Schopenhauer posits two different notions of the 'now': while the now within the world as representation is fluid, in the world as will there appears an external now that remains the same. Although a definition of time resembling Aristotle's can be found in Schopenhauer, their understandings and approaches differ significantly. This comparison is undertaken in the third chapter.