7.sınıf kuvvet ve enerji ünitesinde kullanılan STEM uygulamalarının başarı, tutum ve motivasyon üzerindeki etkisi
The effect of STEM applications used in power and energy unit in 7th grades on success, attitudes and motivation
  1. Tez No: 584295
  2. Yazar: ZEYNEP BÜYÜKBASTIRMACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RENAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, Kuvvet ve Enerji, Başarı, Tutum, Motivasyon, Ortaokul Öğrencisi, STEM, Power and Energy, Success, Attitudes, Motivation, Secondary School Student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Fen Bilimleri derslerinin işlenişinde STEM uygulamalarının öğrencilerin başarılarına, tutumlarına ve motivasyonlarına etkisini incelemektir. Araştırmada yarı deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Konya ilinin merkezinde bulunan ortaokullardan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Konya ilinde bulunan Necip Fazıl Kısakürek İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrenim gören 7. sınıftaki 82 öğrenci oluşturmaktadır. Sınıflar kontrol grubu ve deney grubu olarak kura yöntemiyle ayrılmıştır. 5 hafta süreyle okutulan“Kuvvet ve Enerji”konusu, deney grubunda yer alan 41 öğrenciyle STEM yöntemiyle, kontrol grubunda yer alan 41 öğrenciyle ise geleneksel yöntemle işlenmiştir. Veri toplama araçlarından biri olan güvenirlik katsayısı 0.81 olan ve 20 sorudan oluşan“Akademik Başarı Testi”(Yıldırım, 2016) öğrencilerin başarı düzeylerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Öğrencilerin fen öğrenmeye yönelik motivasyonunu ölçmek için 23 maddeden oluşan ve Cronbach Alpha değeri 0.80 olan“Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği”(Dede ve Yaman, 2008) ve STEM'e karşı tutumlarını ölçmek için Faber ve diğ. (2013) tarafından geliştirilen daha sonra Türkçeye uyarlanmış (Yıldırım ve Selvi, 2015), 37 maddeden oluşan ölçekteki her bir alt boyut için Cronbach Alpha değeri yaklaşık 0.83 ve üstü bulunan“Ortaokul Öğrencilerinin STEM'e (S-STEM) Karşı Tutumu”ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS istatistik paket programı aracılığıyla yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı grupların ön ve son testlerinden aldıkları puanların, gruplar arası ve her bir grubun kendi içinde farklılaşma düzeyleri incelenmiştir. Bağımlı ve bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Uygulamanın sonucunda, deney grubundaki öğrenciler ile kontrol grubundaki öğrencilerin başarı testi puanları arasında deney grubu açısından anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Motivasyon ve tutum ölçeklerinde ise ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to study the effect of STEM applications in teaching Science to students' success, attitudes and motivation. Semi experimental study model was used in this research. The universe of research consists of central secondary schools in Konya. The illustration of research is formed by 82 students who are 7th graders in Necip Fazıl Kısakürek İmam Hatip Secondary School in Meram, Konya. Classes were seperated as control groups and experimental groups by drawing lots. The subject“Power and Energy”which is studied in 7th grades for 5 weeks, is performed with 41 students in experiment group by the method of STEM, and is performed with 41 students in control group by traditional methods. In order to identify students' success levels“Academic Success Test”(Yıldırım,2016) which has 0.81 reliability coefficient and consists of 20 questions is applied. For measuring students' motivation towards learning Science,“Motivation Scale Towards Learning Science”(Dede & Yaman, 2008) which consists of 23 items with having 0.80 Cronbach Alpha value and to measure their attitudes to STEM,“ Secondary School Students' Attitudes Towards STEM Scale”which was improved by Faber vd. (2013) and then translated into Turkish (Yıldırım&Selvi, 2015) consisting of 37 items that every subdivision has approximately 0.83 Cronbach Alpha value and more, is used. Data is analysed by means of SPSS statistical packet programme. Pre-test and post-test scores of study groups which were researched, and the differentiation levels of inter groups and intra groups were investigated. Dependant and independent illustration t test was used. As a result of the application, there was a significant difference between the achievement test scores of the students who are in experimental group and the students who are in control group. There was no significant difference between the results of pre-test and post-test in the motivation and attitude scales.