İlkokul Türkçe ders kitaplarındaki tema sonu değerlendirme sorularının dil ve anlatım ile psikometrik açılardan incelenmesi
Analysing end of theme evaluation questions in primary school Turkish textbooks with language and expression in terms of psychometry
- Tez No: 584294
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET SANCI UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tema Değerlendirme, Dil ve Anlatım, Ders Kitabı, Madde Türleri, Psikometri, Theme Evaluation, Language and Expression, Textbook, Types of Items, Psychometry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığına [MEB] bağlı ilkokullarda okutulan iki, üç ve dördüncü sınıf Türkçe ders kitaplarındaki tema sonu değerlendirme sorularının dil ve anlatım ile test madde türlerinin psikometrik özellikleri açısından niteliğinin ortaya konulmasıdır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokullarda okutulan iki, üç ve dördüncü sınıf Türkçe ders kitapları oluşturmaktadır. Veri toplama aracını bu kitaplardaki tema sonu değerlendirme soruları oluştururken bu sorular doküman analizi yöntemine göre incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda tema sonu değerlendirme sorularının yazım kuralları, noktalama işaretleri, cümlelerdeki kelime sayıları, açıklık ve dil bilgisi kuralları başlıklarından oluşan ölçütlere göre dil ve anlatım açısından genel olarak uygun olduğu görülmüştür. Tema sonu değerlendirme çalışmalarındaki soruların açık uçlu, kısa cevaplı, çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşleştirmeli ve doğru-yanlış test maddelerinden oluştuğu ve bu test maddelerine özgü soru yazım ölçütlerine uyan soruların yanında uymayan soruların da olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ders kitabı yazarlarının soruların yazımında dil ve anlatıma özen göstermeleri, psikometrik ilkelere dikkat etmeleri ve ders kitaplarının uzman kişilerce titiz bir şekilde incelenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the characteristics of the end-of-theme assessment questions in the textbooks of two, three and fourth grade Turkish textbooks taught by the Ministry of National Education in primary schools in terms of the psychometric properties of language and expression and test item types. survey model was used in the research. The study group of the study consisted of two, three and fourth grade Turkish textbooks, which were taught in the primary schools of the Ministry of National Education in 2018-2019 academic year. The data collection tool was used to determine the end-of-theme evaluation questions in these books and these questions were examined according to the document analysis method. As a result of the research, it was seen that the end of theme evaluation questions are generally appropriate in terms of language and expression according to the criteria of spelling rules, punctuation marks, word numbers in sentences, clarity and grammar rules. It was determined that the questions in the end-of-theme evaluation studies consisted of open-ended, short-answer, multiple-choice, gap-filled, matching and true-false test items, and there were also questions that did not comply with the questions complying with the quiz criteria particular to these test items. In accordance with these results, it has been suggested that textbook writers should pay attention to the language and the expressionand the psychometric principles while writing the questionsand the textbooks should be examined carefully by experts.