Muâviye b. Ebî Süfyân'a yöneltilen eleştiriler
Critics against Muawiyah ibn Abi Sufyan
  1. Tez No: 584344
  2. Yazar: ADEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Muâviye b. Ebî Süfyân, Ġslam, halife, Sıffîn, eleĢtiri, Muawiyah ibn Abi Sufyan, Islam, caliph, Siffin, critic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ġslam tarihinin en önemli kiĢilerinden birisi hiç Ģüphesiz Muâviye b. Ebî Süfyân'dır. Gerek ġam valiliği gerekse halifeliği dönemindeki faaliyetleri ile Muâviye b. Ebî Süfyân günümüze kadar konuĢula gelmiĢtir ve konuĢulmaya da devam edecektir. Ġslam tarihçilerinin yaĢamıĢ olduğu dönemin sosyo-ekonomik ve politik Ģartlarının, eserlerine yansıdığı Ģüphesizdir. Ayrıca ilgi duydukları siyasi ve itikadi oluĢumların bakıĢ açıları da bu eserlere etki etmiĢtir. AraĢtırmamızda bu durum dikkate alınarak Muâviye b. Ebî Süfyân'a yöneltilen eleĢtiriler incelenmeye ve dönemin olaylarına bir nebze ıĢık tutmaya çalıĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that Muawiyah ibn Abi Sufyan is one of the most important people of the history of Islam. He has been so popular and will be in the future due to his position as governorate of Damascus and the activities during his caliphate. It is certain that the socio-economic and socio-political conditions of the era that the Islamic historians lived in had repurcussions in their work. Besides, the political thoughts and Islamic theology views that they are interested in have influences on their works. In our research, the criticisms that were directed to Muawiyah will be analyzed considering this fact and we will try to shed light to the events of the period.