BİR UZAKTAN PROGRAM YÜKLEME HİZMETİ TASARIMI VE UYGULANMASI
A REMOTE PROGRAM LOADING SERVICE DESIGN AND IMPLEMENTATION
- Tez No: 584356
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR TEVFİK AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti, OTA Güncelleme, Bulut, Kablosuz Sensör Ağı, İzleme Sistemi, Hizmetler, Gömülü Sistem, Uzaktan Yazılım Güncelleme, Internet of Things (IoT), Over The Air (OTA) Update, Cloud, Wireless Sensor Network, Monitoring System, Services, Embedded System, Remote Firmware Update
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
BİR UZAKTAN PROGRAM YÜKLEME HİZMETİ TASARIMI VE UYGULANMASI Yeni teknolojilerden biri olan Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi, internete bağlı bilgi alış verişi yapabilen nesneleri bir arada tutan bir ağ ve bu nesnelerin yönetimine katkıda bulunan yazılım destekli bir sistemin oluşumudur. Bu çalışma, OTA hizmeti olarak adlandırılan bir uzaktan program yükleme hizmeti tasarlamayı ve uygulamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın sistem tasarımı için, genel IoT sistemleri, yerel sistem, yerel yönetim/uzaktan erişim sistemi, uzaktan yönetim sistemi ve bulut üzerinden dağıtılmış yönetim sistemi olarak incelenmiştir. Uzaktan program yükleme hizmeti sistemi için bir öneri yapılmış ve uygulanmıştır. Sistemi geliştirmek amacıyla senaryo durumları oluşturulmuştur. Bunlar, kullanıcıların sisteme kayıt olma durumlarına göre sisteme veya aygıta program yükleme, aygıtların sisteme bağlı olma durumlarına göre karar verme yapısı, belli aralıklarla aygıtların sistemde aktif veya pasif olması durumuna göre gözetlenebilmesi, güncelleme için güvenlik önlemleri şeklindedir. Önerilen sistemde, NodeMcu aygıtları, IoT birimleri olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
A REMOTE PROGRAM LOADING SERVICE DESIGN AND IMPLEMENTATION Internet of Things (IoT) technology, which is one of the new technologies, is a network that holds the objects that can exchange information via the internet and the formation of a software supported system which contributes to the management of these objects. This study aims to design and implement a remote program installation service called OTA service. For the system design of this study, general IoT systems, local system, local administration/remote access system, remote management system and distributed management system are examined. A recommendation has been made and implemented for the remote program installation service system. Scenario conditions have been created to improve the system. These are in the form the installation of users to the system or device according to their registration status, decision-making structure of devices according to their dependence on the system, monitoring of the devices at certain intervals according to the condition of being active or passive in the system, security measures for updating. In the proposed system, NodeMcu devices are used as IoT units.