4. sınıf sosyal bilgiler dersinde google earth kullanımının uzamsal becerilere, bilişsel yüke ve başarıya etkisi
The effect of using google earth in 4th grade social science course on elementary students' spatial skills, cognitive load and achievement
  1. Tez No: 584389
  2. Yazar: TUBA KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BURCU TOPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Google Earth, uzamsal beceriler, bilişsel yük, akademik başarı, Google Earth, spatial skills, cognitive load, academic achievement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışmada; 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde Google Earth kullanımının ikokul öğrencilerinin uzamsal becerilerine, bilişsel yüklerine ve akademik başarısına etkisi incelenmiştir. Bunun yanı sıra değişkenler arası ilişki olup olmadığı ve uygulamaya yönelik öğrenci ve öğretmen deneyimleri de belirlenmiştir. Yöntem: Çalışmada karma araştırma yöntemlerinden biri olan müdahale deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 4. sınıftaki 60 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, bilişsel yük ölçeği, uzamsal görselleştirme ve zihinsel döndürme testleri, öğrenci ve öğretmen görüşme rehberleri ve öğrenci gözlem formu kullanılmıştır. Nicel veriler betimsel ve kestirimsel istatistiklerle, nitel veriler ise içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada öğrencilerin akademik başarıları ve zihinsel döndürme ön test-son test ortalamaları ve üç haftalık bilişsel yükleri arasında anlamlı bir fark olduğu ancak uzamsal görselleştirme ön test-son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca akademik başarı ile bilişsel yük ve uzamsal beceriler arasında ilişki olmadığı saptanmıştır. Diğer taraftan öğrencilerin ve öğretmenlerin Sosyal Bilgiler dersinde Google Earth kullanımına yönelik çoğunlukla olumlu görüş belirttikleri, ancak öğrencilerin birkaç görevi yerine getirirken zorluk yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Sonuç: Google Earth kullanımının ilkokul öğrencilerinin akademik başarılarına anlamlı etkisi olmasına rağmen başarı ortalamasında fazla artış görülmediği, buna karşın uzamsal becerilere katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Nicel bulgularda Google Earh'ün öğrencilerde yüksek bilişsel yüklenmeye sebep olduğu saptanmasına rağmen, nitel bulgularda çoğunlukla olumlu yönde sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre bu çalışmanın; ilkokul düzeyindeki sosyal bilgiler derslerinde çevrimiçi 3B harita olarak Google Earth'ü kullanmaları için sınıf öğretmenlerini cesaretlendireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the effect of using Google Earth in 4th social science course on elementary students' spatial skills, cognitive load and academic achievement was examined. It also was analyzed the correlations between the variables, and determined students' and teachers' experiences towards the Google Earth activities. Method: The intervention research, one of the mixed method, was conducted in this study. The study group consisted of 60 students in the 4th grade selected by appropriate sampling method. As a data collection tools, spatial visualization and mental rotation tests, cognitive load scale, academic achievement test, student and teacher interview guides, student observation form was used. Quantitative data were analyzed with descriptive and predictive statistics, qualitative data were analyzed with the content analysis technique. Findings: It were found a significant differences between the pre-test and post-test score in terms of students' academic achievement, mental rotation skills, their three-weeks cognitive load, whereas no significant differences students' spatial visualization. In addition, there were no significant correlation between academic achievement, cognitive load and spatial skills. On the other hand, it was also revealed the students and teachers expressed mostly positive opinions toward using of Google Earth in social studies course, however, was observe students had difficulty in performing a few tasks. Results: Although the using of Google Earth had a significant effect on primary school students' academic achievement, it was concluded not much increased in the average of achievement, whereas contributed to spatial skills. It is was revealed Google Earth caused high cognitive load on students quantitative findings. In contrast obtained positive results in the qualitative findings. According to these results, it is believed that this study will courage the primary school teachers to use Google Earth as an online 3D map in primary level social studies courses.