Tıp akademisyenlerinin bilgi arama davranışları ve güncel eğilimler: Dokuz Eylül Üniversitesi örneği
Medical academicians's information search behavior and current trends: Case of Dokuz Eylul University
  1. Tez No: 584415
  2. Yazar: HANİFE GÜL BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CANATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp akademisyenleri, Tıp kütüphaneleri, Bilgi arama davranışı, Kanıta dayalı tıp, Kanıta dayalı bilgi kaynakları, Medical Academics, Medical library, Information search behavior, Evidence-based medicine, Evidence-based medical resources
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Geleneksel tıp uygulamalarında hekimler kararlarını mesleki deneyimlerine dayanarak verirlerdi. Günümüzde bu uygulamaların yerini Kanıta Dayalı Tıp almıştır. Bu doğrultuda çalışmanın konusu tıp akademisyenlerinin bilgi arama davranışlarının incelenmesi ve güncel eğilimlerin tespiti olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, tıp akademisyenlerinin bilgi arama davranışları ve Türkiye'de tıp kütüphaneciliğinin durumu problemleri çerçevesinde şekillenmiştir. Çalışmanın amacı tıp akademisyenlerinin bilgi arama davranışlarını incelemektir. Çalışmanın diğer bir amacı ise tıp kütüphanelerinin hizmetleri ile tıp akademisyenlerinin taleplerinin belirlenmesidir. Ayrıca, Türkiye ve dünyadaki tıp kütüphanelerinden örneklerle kütüphane hizmetlerinin iyileştirilmesi konusunda önerilerde bulunmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği uygulanmıştır. Elde edilen veriler nitel veri analizi yazılımı olan MAXQDA programı ile çözümlenmiştir. Sonuç olarak tıp akademisyenlerinin bilgi aramada modern yöntemleri tercih ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca tıp kütüphaneciliğinin durumu ortaya konularak Türkiye'de tıp kütüphaneciliğinin yeterli düzeyde olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In traditional medical practice, physicians made decisions based on their professional experience. Today, Evidence-Based Medicine have been replaced on these practices. In this direction, the subject of this study has been identified to investigate the information seeking behaviors of medical academicians and to determine the current trends. This study is shaped around medical academisions's information search behavior and status of medical librarianship in Turkey. The aim of the study is to examine the information searching behavior of medical academicians. Another purpose of the study is to determine the services of medical libraries and the demands of medical academicians. In addition, to make suggestions for improving library services with examples from world and Turkey medical libraries. In this study, interview technique was applied from qualitative research methods. The obtained data were analyzed with the MAXQDA qualitative data analysis software. As a result, It has been determined that medical academicians prefer modern methods for searching information. Also, Of medical librarianship in Turkey it was determined to be at the not desired level by the conditions of medical librarianship has determined.