Altınekin ilçesinde arazi kullanımı
Land use in Altinekin district
  1. Tez No: 584442
  2. Yazar: LATİF YERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Altınekin, Coğrafya, Ekonomi, Arazi Kullanımı, Altınekin, Geography, Climate, Economy, Land Use
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, çalışma alanı olarak Altınekin'in seçilmesi, çeşitli nedenlere dayanır. Altınekin İlçesi Konya Ovasının en verimli arazilerini barındırmakta ve KOP (Konya Ovası Projesi) alanı içerisinde yer almaktadır. Konya'nın en verimli ve sulanabilen arazilerini barındırmasına rağmen bilimsel açıdan çok az çalışma yapılmıştır. Bu yüzden bölgenin coğrafyasına yönelik tedbirlerin ve arazi kullanım durumunun ortaya konulması için böyle bir yüksek lisans tezi konusu tarafımdan seçilmiştir. Bu çalışmada çalışma alanının arazi kullanım durumu ortaya konulmaktadır. Altınekin Konya'ya 65 km uzaklıkta ve Ankara-Konya karayolundan 8 km içeride kalmaktadır. Cihanbeyli'ye bağlı kasaba konumunda iken,“4 Temmuz 1987 tarihli ve 19507 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3292 sayılı kanunla”ilçe olmuştur. Altınekin, Konya-Ankara karayolu güzergâhı üzerinden biraz daha içeride kaldığından fazla gelişim gösterememiştir. İlçe halkı kendi sınırları içerisinde kalarak, topraklarının verimli olması ve yer altı sularının bolluğundan dolayı tarımla uğraşmış ve dışarıya gereksinim duymamıştır. İlçe de temel geçim kaynağı hiç şüphesiz tarım ve hayvancılıktır. Yeraltı sularının bol olması sulu tarımın yapılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden tarım arazilerinde, rekoltesi yüksek tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Genel anlamda Altınekin'den bahsedecek olursak Türkiye'de Konya tahıl ambarı olarak anıldığı gibi, Konya'da da Altınekin Konya'nın ve dolayısıyla Türkiye'nin tahıl deposu görevini üstlenmektedir. Altınekin'in tarihi de çok eski dönemlere dayanmaktadır. Kale höyüğünde yapılan yüzey araştırmalarında Frig seramiklerine ve Helenistik-Roma tabakalarına rastlanılmıştır. Çalışma alanı, farklı morfolojik birimlerin bulunduğu ve farklı arazi kullanım özelliklerine sahip bir ilçe alanıdır. Bu çalışmada araştırma alanının mevcut coğrafi durumuyla birlikte en önemli ekonomik gelir kaynağı olan tarım konusunun ve arazi kullanım konusunun ele alınıp incelenmesi, tarımsal potansiyelinin belirlenmesi ve ileriye dönük planlamalarda bu çalışmanın katkı sağlaması temel amaç olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which is prepared as a master thesis, the selection of Altınekin as a field of study is based on various reasons. The Altınekin District hosts the most fertile lands of the Konya Plain and is located within the KOP (Konya Plain Project) area. Altınekin has the most fertile and irrigable lands of Konya, very few studies have been conducted in scientific fields. For this reason, such a master thesis has been chosen by me in order to determine the measures and the land use status of the region. In this study, land use status of area is presented. Altınekin is located 65 km away from Konya city center and 8 km from Ankara-Konya highway. While it was a town of Cihanbeyli, it became a district with Law No. 3292 published in the Official Gazette dated 4 July 1987 and numbered 19507. Altınekin could not make much progress since it remained a little more inland over the Konya-Ankara highway route.The people of the district stayed within district's borders and worked in agriculture because of the fertile land and abundance of groundwater and there was no need to immigrate. The main source of income in the district is undoubtedly agriculture and licestock. The abundance of groundwater makes it possible to carry out irrigated agriculture. Due to these reasons, It has been gained very high amount of agricultural land harvest from fertile lands. In general about Alktınekin district, Konya has been mentioned as granary of Turkey. Altınekin can be mentioned as granary of Konya consequently become Turkey's grain store. The history of Altınekin dates back to ancient times. Phrygian ceramics and Hellenistic-Roman layers were found during the arkeological researchs in the castle mound. The study area is a district area with different morphological units and different land use characteristics. In this study, the current geographical situation of the research area and the most important economic income source of agriculture and land use issues is being discussed and examined. Determination of agricultural potential and the contribution of this study in the future planning is the main objective.