Kaligrafi'de çağdaş yorumlar
Contemporary comments in caligraphy
- Tez No: 584501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP UYGUNGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yazı, Hat sanatı, Kaligrafi, Çağdaş kaligrafi, Lettering, Line art, Calligraphy, Contemporary calligraphy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Görsel iletişim aracı olan yazının, kökenini oluşturan mağara resimlerinden, insanların ihtiyaçları ve daha iyiye - güzele ulaşma arzuları sonucunda el ile güzel yazı yazma sanatına dönüşen kaligrafi, zamanla farklı çağlarda ve farklı uygarlıklarda şekillenmiştir. Kaligrafinin tarihi yazının tarihi içerisinde yer almaktadır. Bu araştırmada Sümer'den Mezopotamya'ya, Mısır'a, Çin'in düşünce yazılarına, Ortaçağ el yazmalarına, Osmanlı Hat Sanatına, Cumhuriyet öncesi ve sonrası kaligrafi yorumlamalarına kadar süren kaligrafi tarihi ele alınmaktadır. Yaşadığımız modern çağda kaligrafinin gelişimi ve sanatçıların çağdaş yorumlarıyla kaligrafi sanatının, geleneksel kalıplarından çıkıp farklı disiplinlerle bir arada kullanımıyla oluşan Soyut Kaligrafi (Abstract Calligraphy), Işık Kaligrafi (Light Calligraphy), Asemik Kaligrafi (Asemic Calligraphy), Kaligrafiti (Calligraffiti) ve Diğer Çağdaş Yorumlar gibi kaligrafi tarzları, sanatçılar ve çağdaş yorumlamaları, tezde örneklerle sunulmaktadır. Diğer sanat dalları gibi kaligrafinin de içinde bulunduğu çağa göre modernize edilmesi, yeniden yorumlanması ve oluşan yeni deneyimler gözler önüne serilmektedir.
Özet (Çeviri)
Calligraphy, which is the means of visual communication, has been shaped in different ages and different civilizations over time, from the cave paintings of its origin, to the needs of people and to the better, the desire to reach beautiful objects. The history of calligraphy takes part in the history of the writing. In this study, the history of calligraphy, from Sumerian to Mesopotamian, Egypt, Chineese thought writings, medieval manuscripts, Ottoman calligraphy, and pre- and post-republic calligraphy interpretations, are considered. Calligraphy styles out of traditional forms such as Abstract Calligraphy, Light Calligraphy, Asemic Calligraphy, Calligraffiti, and other comtemporary forms which are formed with using together different disciplines, artists and their contemporary interpretations are presented with examples. Like other art branches, calligraphy is modernized, reinterpreted, and formed, in other words, in the age of calligraphy. Modernisation according to age of calligraphy like other art branches, reinterpration of calligraphy, and the new experiences emerging are exposed.