Erzincan ili lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, fermente süt ürünleri tüketim sıklıkları ve bilgilerinin belirlenmesi
Erzincan province nutrition of high school students habits, fermented milk products consumption frequency and determination of information
- Tez No: 584502
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BAKIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, süt, fermente süt ürünleri, lise öğrencileri, Erzincan İli
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada Erzincan ilindeki çeşitli liselerde öğrenim gören 444 öğrenciye anket uygulayarak elde edilen verilerin kullanılmasıyla öğrencilerin beslenme alışkanlıkları, fermente süt ürünleri tüketim sıklıkları incelenmiştir. Araştırmaya katılan öğrenciler tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Anket sonucunda elde edilen veriler genel olarak ve okul, cinsiyet gibi gruplara ayrılmış olarak çizelgeler halinde verilmiştir. Araştırmada öğrencilerin yalnızca %49'unun sağlıklı ve dengeli beslendiği, %79'unun ise fermente süt ürünü tükettiği belirlenmiştir. Öğrenciler, sağlık açısından daha yararlı olan yoğurt ve kefir gibi süt ürünlerinin tüketimini tavsiye üzerine tercih ettiklerini dile getirmişlerdir. Öğrencilerin çoğunluğunun süt (%35,1), yoğurt (%41,4) ve peyniri (%46,6) günde en az bir kez tükettikleri halde sağlık açısından oldukça yararlı olan kefir tüketenlerin oranı oldukça düşük (%2,7) düzeylerde kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, by using the data obtained from 444 students studying in various high schools in Erzincan, nutritional habits and fermented dairy products were examined. The students who participated in the study were determined by random sampling method. The data obtained as a result of the survey are given in general tables and divided into groups such as school, gender. In the research, it was stated that only 49% of the students had healthy and balanced nutrition and 79% consumed fermented milk products. The students stated that they prefer consumption of dairy products such as yogurt and kefir which are more beneficial for health. Although the majority of the students consumed milk (35,1%), yogurt (41,4%) and cheese (46,6%) at least once a day, it was found that the rate of those who consumed kefir which is very beneficial in terms of health was very low (2,7%). KeyWords: Nutritional habits, milk, fermented dairy products, high school students, Erzincan Province