Avrupa Savunma Ajansı'nın Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nın gelişimindeki rolü
The role of the European Defence Agency in the development of European Security and Defence Policy
  1. Tez No: 584520
  2. Yazar: GÖKSEL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM KOCAMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Avrupa Savunma Ajansı, Liberal Hükümetlerarasıcılık, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası, European Security and Defence Policy, European Defense Agency, Liberal intergovernmentalism, Common Security and Defense Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP)'nın önemli bir unsuru olan Avrupa Savunma Ajansı'nın temel işlevinin ve etkinliğinin analiz edilerek sözü edilen kurumun AGSP açısından taşıdığı önemin ortaya konulmasıdır. Bu bağlamda, Avrupa Savunma Ajansı'nın Avrupa Birliği bütünleşme sürecinde savunma alanında oynadığı rolün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında Avrupa Savunma Ajansı kurumsal olarak ele alınmakta, bu kurumun çatısı altında geliştirilen savunma program ve projeleri değerlendirilmektedir. Savunma sanayinin geliştirilmesi ve ortak işbirliği projeleri hem AB'nin bütünleşmesi hem de Birlik içerisindeki üyelerin ulusal çıkarlarını gerçekleştirip daha fazla kazanç sağlamaları açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma, AB'nin çeşitli sorunlarla baş etmek zorunda olduğu bu dönemde Birlik'in bütünleşmesi açısından önemli olan işbirliği alanı üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu bakımdan teorik çerçeve olarak Avrupa bütünleşme teorilerinden liberal hükümetlerarasıcılık kullanılmıştır. Bununla birlikte, AB bütünleşmesinin AGSP politikası ayağının nasıl bir gelişme izlediği, başlıca üye ülkelerin günümüzde değişen uluslararası koşullara yönelik tutumlarının Ajans'a etkisi gibi konular tahlil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the basic function and effectiveness of the European Defence Agency, which is an important element of the European Security and Defence Policy (ESDP), and to emphasize the importance of the said institution for ESDP. In this context, it is aimed to determine the role of the European Defence Agency in the field of defense and also in the process of European Union integration. In this thesis, the defence programs and projects developed under European Defence Agency are evaluated. The development of the defence industry and joint cooperation projects are important both for the integration of the EU and for the realization of the national interests of the member states for their greater profit. This study focuses on the area of cooperation that is important for the integration of the Union during this period when the EU has to deal with various problems. In this respect, liberal intergovernmentalism from European integration theories are used as the theoretical framework. In addition to this, issues such as the progress of the ESDP policy as an important dimension of the EU integration and the attitudes of the major member states towards the changing international conditions on the effect of the Agency are analyzed.