Fen eğitiminde artırılmış gerçeklik uygulamaları
Augmented reality applications in science education
- Tez No: 584522
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Augmented reality, Virtual reality, Science education, Science and technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: Ülkemiz fen okuryazarlığında ulusal ve uluslararası yapılan araştırmalarda genel olarak ortalamanın altında kalmaktadır. Fen eğitiminde başarıyı artırıcı tedbirler almaya yönelik olarak eğitimde teknoloji kullanımının önemli bir yer edindiği bilinmektedir. Yeni bir teknoloji olan artırılmış gerçeklik uygulamalarının eğitim alanında ve özellikle fen eğitiminde yeni bir etki oluşturacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı artırılmış gerçeklik uygulamaları ile desteklenmiş bir fen bilimleri dersinin öğrencilerin akademik başarılarına, fen bilimleri dersine yönelik motivasyonlarına olan etkisi ile artırılmış gerçeklik uygulamalarına olan tutumları ve kullanılan materyallere yönelik motivasyonlarını ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırmanın deseni karma yöntem olarak belirlenmiştir. Önce nicel veriler toplanarak analiz edilmiş devamında bu sonuçların nedenlerini daha derinlemesine inceleyebilmek adına yarı yapılandırılmış görüşme formları ile odak grup görüşmeleri ile öğrencilerin görüşleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kocaeli de bir ortaokulda öğrenim gören 5. sınıflardan 29 deney grubu 26 kontrol grubu, 6. sınıflardan 31 deney grubu 27 kontrol grubu ve 7. sınıflardan 25 deney grubu 25 kontrol grubu olmak üzere toplam 163 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafından geliştiren 5.6. ve 7. sınıf düzeylerinde başarı testleri ile alan yazında mevcut olan Fen öğrenmeye yönelik motivasyon anketi, artırılmış gerçeklik uygulamaları tutum ölçeği ve materyal motivasyon ölçekleri kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin demografik bilgilerinin toplandığı bir kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada 5. sınıflarda elektrik konusu, 6. sınıflarda güneş sistemi ve tutulmalar konusu ve 7. sınıflarda elementler ve bileşikler konusu ele alınmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada akademik başarı puanları açısından deney gruplarının akademik başarı puanlarının kontrol gruplarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğrencilerin fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarının son test puanları deney gruplarının daha yüksek olduğu ve öğrencilerin Artırılmış gerçeklik teknolojisi tutum puanları ortalamasının tüm sınıf düzeylerinde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kullanılan materyallere ilişkin motivasyon puanlarının tüm sınıf düzeylerinde oldukça fazla olduğu bir diğer tespittir. Sonuç ve Öneriler: Yapılan çalışma sonucunda artırılmış gerçeklik uygulamalarının öğrencilerin akademik başarılarını artırdığı, fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarını da olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Öğrencilerin artırılmış gerçeklik uygulamalarına karşı tutumlarının büyük oranda olumlu olduğu ve kullanılan AG materyallerine yönelik gösterdikleri motivasyon puanlarının da oldukça yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre artırılmış gerçeklik uygulamalarının fen eğitiminde aktif olarak kullanılabilecek bir teknoloji olduğu, ortaokul bölümünde rahatlıkla tüm öğrenciler tarafından kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our country is generally below the average in national and international researches in science literacy. It is known that the use of technology in education has an important place to take measures to increase success in science education. It is thought that augmented reality practices, which are a new technology, will have a new impact in the field of education and especially in science education. The aim of this study is to reveal the effects of a science course supported by augmented reality applications on the students' academic success and their motivation towards the science course, their attitudes towards the applications of augmented reality and their motivation towards the materials used. Method: The design of the research was determined as a mixed method. First, quantitative data were collected and analyzed, and in order to examine the causes of these results in more deeply, semi-structured interview forms and focus group interviews aimed to reveal the views of the students. The sample of the study is made up of including 29 experimental group, 26 control group from the 5th grade, 31 experimental group, 27control group from the 6th Grade, 25 experimental group, 25 control group from the 7th grade totally 163 students a secondary school student in Kocaeli. In the study as data collection tools; developed by researcher 5.6. 7.th grade levels of achievement tests and motivation questionnaire were used in the literature for science learning, augmented reality practices attitude scale and material motivation scales. In addition, a personal information form was used to collect the demographic information of the students. In the research, the subject was handled of electricity in the 5th grade, the solar system and eclipses in the 6th grade and the elements and compounds in the 7th grade. Results: In the study, it was observed that the academic achievement scores of the experimental groups were higher than the control groups. It was determined that the students motivation for science learning was higher than the post-test scores of the experimental groups, and the students AG attitude scores were higher than the other grades. In addition, the motivation scores for the materials used are quite high in all grade levels. Conclusion and Suggestions: As a result of the study, it was seen that augmented reality applications increased the academic achievement of the students and positively affected the motivation towards learning science. The students' attitudes towards augmented reality practices were found to be highly positive and the motivation scores for the AG materials used were also quite high. According to the results obtained from this study, it can be said that augmented reality applications can be used actively in science education and it can be easily used by all students in the middle school department.