Fen eğitiminde artırılmış gerçeklik ortamlarının kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher's opinions on the use of augmented reality environments in science education
  1. Tez No: 763003
  2. Yazar: MERVE ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, Sanal gerçeklik, Artırılmış gerçeklik teknolojisi, Artırılmış gerçeklik uygulamaları, Agugmented reality, Virtual reality, Augmented reality technology, Augmented reality applications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Gelişen teknolojinin beraberinde artırılmış gerçeklik ortamlarının eğitsel amaçlı kullanımına yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Artırılmış gerçeklik somut kavramın soyutlaştırılmasında oldukça önem taşımaktadır. Artırılmış gerçeklik fen eğitiminde öğretilmesi zor olan soyut konuları somutlaştırarak anlatılmasına katkı sağlar. Bu çalışmanın amacı 2021-2022 yıllarında ortaokul Fen Bilimleri öğretmenlerinin artırılmış gerçeklik uygulamalarının ders ortamlarında kullanımına yönelik öğretmen görüşlerini incelenmiştir. Bu çalışma Mersin ilindeki 30 Fen Bilimleri öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış öğretmen görüş formu ile alınmış olup, verilerin analizinde içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Sonuç olarak artırılmış gerçeklik uygulamaları Fen Bilimleri Güneş Sistemi ve Ötesi ünitesinde yer alan konusunda soyut konuların somutlaştırılmasında oldukça yeterli bir uygulama olduğu ve öğretmenlerin bu konuda oldukça yeni olan bu uygulamaya adapte oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda, araştırmacılara ve öğretmenlere yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Studies on the educational use of augmented reality envirenments with the developing technology contine at full speed. Augmented reality is very important in abstracting the concrete concept. Augmented reality is very important in abstracting the concrete concept. Augmented reality contributes to the explanation of abstract subjects that are difficult to teach in science education by embodying them. The aim of is study was to examine the opinions of secondary school science teachers on the use of augmented reality applications in classroom environments in the years 2021-2022. This study was carried out on 30 Science teachers in Mersin. The research data were obtained with a semi-structured teacher opinion form, and content analysis was performed in the analysis of the data. As a result of the research, it was concluded that augmented reality applications are a very sufficient application in concretizing abstract subjects in the Science Solar System and Beyond unit, and the teachers adapted to this application, witch is quite new in this regard. In line with the results of the research, suggestions for researchers and teachers were presented.