Et-Tayyib Salih'in 'Mevsimu'l-Hicra ila'ş-Şemâl' adlı romanının tahlili
The analized of at-Tayyib salih's roman 'Mevsimu'l-Hicra ila'ş-Şamal'
- Tez No: 584544
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN MAHMUT KAYAGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: et-Tayyib Salih, Mevsimu'l-Hicra ila'ş-Şemâl, Roman, Sudan, Tahlil, Modern Arap Romanı, Tayeb Salih, Mawsim al-Hijra ila al-Shamal, Novel, Sudan, Analysis, Modern Arabic Novel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
1956 yılında İngiliz sömürgesinden kurtularak bağımsızlığını ilan eden Sudan'da bu tarihten itibaren sosyal, ekonomik ve kültürel alanda bir öze dönüş başlamış ve her alanda önemli gelişmeler meydana gelmiştir. 20. y.y en önemli yazarlarından kabul edilen ve kendisine“Arap Romanının Dehası”payesi verilen et-Tayyib Salih, bu süreçte ortaya koyduğu eserlerle Sudan topraklarında edebiyatın kalkınması ve ilerlemesi adına çok büyük katkılar yapmıştır. Salih, bir üçüncü dünya ülkesi olan Sudan üzerinden Doğu-Batı (sömürülen-sömürgeci) çatışmasını ele aldığı ve incelememize konu olan eseri,“Mevsimu'l-Hicra ila'ş-Şemâl”ile Sudan romanını yerellikten kurtararak evrenselliğe taşımıştır. Yazarın telif ettiği diğer eserlerin de kendine özgü sanatsal ve edebi bir yönü vardır ancak“Mevsimu'l-Hicra ila'ş-Şemâl”çok geniş kitleler tarafından ilgi görmüş ve en iyi yüz roman arasına gitmiştir. Çalışmamızın giriş kısmında Sudan'da Romanın tarihi gelişimi ve dönüşümü ve zamanla ortaya çıkan edebi akımlar ana hatlarıyla ele alınmıştır. Birinci bölümde, et-Tayyib Salih'in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri işlendikten sonra çalışmamızın asıl bölümünü teşkil eden ikinci bölümde,“Mevsimu'l-Hicra ila'ş-Şemâl”adlı eserin geniş bir özeti verildikten sonra roman teknikleri açısından tahlili yapılmıştır. Sonuç kısmında ise et-Tayyib Salih ve eseri“Mevsimu'l-Hicra ila'ş-Şemâl”ile ilgili ulaşılan sonuçlar verilmiştir. Çalışmamızda romandan alınan Arapça pasajların tercümelerinde, Adnan Cihangir tarafından“Mevsimu'l-Hicra ile'ş-Şemâl”adıyla tercüme edilen eserden istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Sudan, which declared its independence in 1956 after liberation from British colonialism, a social, economic and cultural return to origin began to emerge since then, which also caused important developments in every area of the country. Tayeb Salih, who was accepted as one of the most prominent writers of the 20th century of Sudan and was named as the“Genius of Arabic Novel”, has made great contributions to the development and advancement of literature in the state. He has moved Sudanese novel from locality to universality with his“Mawsim al-Hijra ila al-Shamal”in which he studies and examines the East-West (colonized-colonizer) conflict over the Sudan, a third world country. Even though the author's other works present unique artistic and literary aspects,“Mawsim al-Hijra ila al-Shamal”has attracted very large number of readers and is considered as one of the best hundred novels ever. At the beginning of the study, historical developments and transformation of the Sudanese novel and the literary movements that emerged over time are examined. In the first chapter life, literary personality and works of Tayeb Salih are analyzed. The second chapter, which constitutes the main part of the work, provides a broad summary of“Mawsim al-Hijra ila al-Shamal”and examines its narrative techniques. In the conclusion, the results reached about the author and his“Mawsim al-Hijra ila al-Shamal”are presented. Throughout the work,“Mevsimu'l-Hicra ile'ş-Şemâl,”the Turkish translation of the novel translated by Adnan Cihangir, is used.