Kariyer yönetimi ve iş stresi ilişkisi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
The relation between career management and job stress: Istanbul Metropolitan Municipality case
- Tez No: 584643
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Yönetimi, Örgütsel Kariyer Yönetimi, Stres, İş Stresi, Career Management, Corporate Career Management, Stress, Job Stress
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kariyer yönetimi, işletmenin ihtiyaçları ile çalışanların beklentilerini ortak bir paydada buluşturmayı sağlayan önemli bir insan kaynakları yönetimi fonksiyonudur. Bireysel kariyer yönetimi, bireylerin kendi yetkinliklerini keşfetme, kariyer yollarını belirleme ve bu hedefler doğrultusunda gelişim göstermelerini amaçlarken, örgütsel kariyer yönetimi; çalışanların örgütsel hedef ve stratejilere uygun şekilde ilerlemelerini esas almaktadır. İşletmelerin kariyer yönetimi sürecini doğru yönetmeleri, hem kurum hedeflerinin hem de çalışanların beklentilerinin karşılanması ve dengelenmesi açısından önemlidir. Çalışanlar kariyer hedeflerine yönelik beklentilerini gerçekleştirmeye çalışırken stresi daha çok yaşamaktadırlar. Dolayısıyla işletmenin çalışandan beklentileri ve çalışanların bireysel kariyer hedeflerine yönelik çabaları kişinin üzerinde stres oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, iş stresi ile kariyer yönetimi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada ilk olarak iş stresinin bireysel ve örgütsel kariyer ile ilişkisi araştırılmış olup, sonrasında iş stresinin sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaşması ele alınmıştır. Araştırmadaki bağımsız değişken kariyer yönetimi iken, bağımlı değişken iş stresidir. Kariyer yönetimi; bireysel ve örgütsel olmak üzere iki boyutta değerlendirilmiş olup, örgütte belirlenmiş kariyer yönetimi uygulamalarına bağlı olarak iş stresinin değişkenlik gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Daire Başkanlığı, Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı çalışanlarının yer aldığı (memur, sözleşmeli, işçi) 206 kişi oluşturmaktadır. Çalışma grubu için kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi seçilmiştir. Araştırma bulguları 206 adet anket neticesinde saptanmıştır. Veriler SPSS 21 ve AMOS programında analiz edilmiştir. Temel istatistik, korelasyon ve fark testleri SPSS 21 paket programında yapılırken, yapısal eşitlik modeli AMOS paket programında sınanmıştır. Veriler normal dağılım gösterdikleri için tüm analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde iş stresi ile bireysel kariyer arasında anlamlı ilişkisi çıkmazken örgütsel kariyerle anlamlı ilişkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Career Management is an important function of Human Resources Management in order to gather a company's needs and employees' expectations. Personal Career Management aims to explore individuals' personal skills, to determine their career paths, and to develop themselves with these objectives. Career Management from the Corporation aspect supports employees to proceed properly based on their corporate strategies and objectives. It is important for businesses to manage and balance their career management processes with both corporate aims and meets their employees' expectations. While the employees try to achieve their career plans, they are exposed to feel more stress. Thus, a business expectation from its employees and the employees' struggles during their personal career objectives are creating stress on the employees. Main purpose of this study is to examine the relation between job stress and career management. In this research, firstly, the relation among job stress and personal and corporate career, secondly the changes from socio-demographic variables are examined. Independent variable in this study is career management and dependent variable is job stress. Career management is considered as personal and corporate dimensions. With the help of predetermined career management applications of corporations, the research tried to find out whether the job stress changes or not. The population of this research is consist of 206 employees - whose titles are government official, contracted employee and employees - from Department of Human Resources and Education, Department of Institutional Development and Management Systems, and Department of Cultural Assets Conservation from İstanbul Metropolitan Municipality. Working group is chosen by using convenient sampling methodology. Research results are collected from 206 individual surveys. Data analyses is done by the help of SPSS 21 and AMOS applications. While basic statistics, correlation and difference tests have done by SPSS 21, structural equation modeling have tested by AMOS package programme. Because the outputs were normal distribution, parametric tests are used in all the analyses. After the analyses done, the result shows that there is no meaningful relation between job stress and personal career however there is a certain relation between job stress and corporate career.