Self-determinasyon ve kamu diplomasisi: İskoçya ve Katalonya örnekleri
Self-determination and public diplomacy: Examples of Scotland and Catalonia
  1. Tez No: 584704
  2. Yazar: EDA CEBECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇKİN BARIŞ GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Self-determinasyon, İskoçya, Katalonya, Yumuşak Güç, Public Diplomacy, Self-determination, Scotland, Catalonia, Soft power
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Değişen ve gelişen diplomasi anlayışı çerçevesinde kamu diplomasisi uluslararası ortamda bir adım öne çıkmaktadır.Özellikle yeni medyanın kullanımı ile birlikte gelişen ve etki alanı genişleyen kamu diplomasisi devletlerin ve devlet dışı aktörlerin kamuoyunu ve diğer devletleri etkilemesi noktasında önemli bir konumdadır.Bu çalışma“self-determinasyon hareketlerinde kamu diplomasisine derece başarılıdır/etkilidir?”sorusunu yanıtlamayı amaçlamaktadır. Günümüzde self-determinasyon hareketlerinin sayısının artmasıyla birlikte yapılan referandumlar sayesinde pekiştirilmeye çalışılan bağımsızlık isteği kamu diplomasisi etrafında şekillenmektedir. Bu çerçevede en yeni örneklerden ikisi olan Katalonya ve İskoçya self-determinasyon hareketlerinde kamu diplomasisinin kullanımı bağlamında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of the changing and developing understanding of diplomacy, public diplomacy is a step forward in the international environment. Public diplomacy, which has developed and expanded with the use of new media, is in an important position in terms of affecting public and other states by states and non-state actors. This study aims to answer the question: To what extent has public diplomacy been successfully/effectively used in self-determination movements? Today, with the increase in the number of self-determination movements the efforts towards strengthening the desire for independence through referenda are shaped around public diplomacy. In this context, two of the newest examples, Catalonia and Scotland, will be evaluated in the context of the use of public diplomacy in self-determination movements.