Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde uygulanan dolgu tedavi türlerinin maliyet analizi ve bir uygulama
Cost analysis of filling treatment types applied in oral and dental health centers and an application
- Tez No: 584733
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE YASEMİN YEGİNBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Maliyet Analizi, Dolgu Tedavi Türleri, Ağız ve Diş Sağlığı, Sağlık Kuruluşları, Oral and Dental Health Center, Cost Analysis, Types of Filling Treatment, Mouth and dental health, Health Institutions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda insanların bilinçlenmesi ile ağız ve diş sağlığına verilen önem artmıştır. Bu durum ağız ve diş sağlığı merkezlerine tedavi amacıyla başvuruların büyük oranda artmasına sebep olmuştur. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde uygulanan birden fazla dolgu tedavisi olduğu göz önüne alındığında, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde uygulanan bu tedavi türlerinden en uygun olanının uygulanması bu merkezler için ekonomik açıdan büyük avantaj sağlayacaktır. Ayrıca medikal malzemelerin birçoğu yurt dışından temin edilmekte ve maliyeti yüksek tedavi uygulamaları ile yurt içerisindeki nakit fonlar yurt dışına çıkmaktadır. Bu bağlamda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nde uygulanan dolgu tedavilerinden maliyet açısından en uygun olanın tercih edilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada Sağlık Bakanlığına bağlı bir ağız ve diş sağlığı merkezinin 2018 yılı mali ve istatistiki verileri incelenmiş olup maliyet analizi gerçekleştirilmiştir. Dolgu tedavi ve hasta kayıt kabul süreleri doğrudan dolgu tedavilerinin uygulandığı klinikte süre tutularak hesaplanmıştır. Dolgu tedavi işlemi sırasında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerden oluşan tıbbi atıklar doğrudan uygulamanın yapıldığı klinikte gözlemde bulunarak tespit edilmiştir. Çalışmada tespit edilen maliyetler dolgu tedavi türlerine dağıtım anahtarları kullanılarak yansıtılmıştır. Bu çalışmada teorik olarak literatür taraması yapılmıştır. Çalışma sonucunda her bir dolgu tedavi türü için ortaya çıkan maliyetler birbirleriyle ve SUT fiyatlarıyla karşılaştırılarak dolgu tedavi türlerinin karlılıkları ve SUT fiyatları karşısında oluşan fiyat farkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, people put more emphasis on the importance of oral and dental health with the awareness. This has led to a significant increase in the number of applications to oral and dental health centers for treatment. Considering that there is more than one type of filling treatment applied in Oral and Dental Health Centers, the most appropriate of these types of treatments should be chosen in Oral and Dental Health Centers to provide great economic advantage for these centers. In addition, most of the medical equipment is procured from abroad and the cash funds in the country go abroad with high cost treatment practices. In this context, it is important to choose the most cost-effective filling treatments applied in Oral and Dental Health Centers. In this study, 2018 financial and statistical data of an oral and dental health center affiliated to the Ministry of Health was examined and cost analysis was performed. Filling treatment and patient admission times were calculated by keeping the time in the clinic where direct filling treatments were applied. The materials used during the filling treatment process and the medical waste consisting of these materials were determined by observing directly in the clinic where the application was made. The costs identified in the study were reflected to the filling treatment types using distribution keys. In this study, theoretically, the literature was searched. As a result of the study, the costs of each type of filling treatment were compared with each other and the SUT prices and the profitability of the filling treatment types and the price differences arising from the SUT prices were determined.