Milli Kütüphane 06 HK 3639 ve 06 MİL YZ A 54 numaralarda kayıtlı mecmuaların 'mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
Systematic classification of poem mecmua's 06 HK 3639 and 06 MİL YZ A 54 in the National Library of Turkey according to (MESTAP)
  1. Tez No: 584779
  2. Yazar: HACER ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Klasik Türk Şiiri, Mecmua, MESTAP, Şiir Mecmuası, Classical Turkish Literatüre, Classical Turkish Poetry, Mecmua, MESTAP, Poetry Mecmuas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Mecmua, günümüzde“dergi, şiir antolojisi”anlamında kullanılan çeşitli konularda yazılan şiir ya da metinlerin derlenip bir araya getirildiği defter ya da kitaplara denir. Mecmualar bir ya da daha fazla yazar tarafından yazılabilir. İçerdikleri zengin malzeme ile hem Klasik Türk Edebiyatı araştırmalarına hem de çeşitli bilim dallarına kaynaklık etmektedir. Mecmualar yazıldıkları dönemin sanatsal ve kültürel hayatı ile tıp, tarih, dinler tarihi, coğrafya gibi çeşitli alanlarla ilgili bilgiler içermektedir. Özellikle kütüphanelerde“Mecmûʿa-i Eşʿâr”ya da“Mecmûʿatü'l-Eşʿâr”adlarıyla kayıtlı olan şiir mecmuaları klâsik şiirimiz için önemli birer kaynaktır. Bu mecmualarda bilinmeyen şairlere, şairlerin bilinmeyen şiirlerine, farklı nazım şekillerine, aruz kalıplarına, farklı nazım türlerine, bir şairin hayatı ile ilgili önemli bilgilere rastlanabilir. Milli Kütüphane 06 Hk 3639 ve 06 Mil Yz A 54 numaralarda kayıtlı mecmuaların“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”ne (MESTAP) göre tasnifi çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmamızdaki 06 Hk 3639 numaralı mecmua nazım şekilleri ve aruz kalıplarının çeşitliliği bakımından zengindir. 06 Mil Yz A 54 numaralı mecmuada gazel nazım şekli ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Her iki mecmuada 15. ve 19. yüzyıllar arasında yaşamış olan şairlerin şiirleri yer almaktadır. Bâkî, Fuzûlî, Nâbî, Beliğ, Sâbît, Nedim gibi meşhur şairlerin şiirleri çoğunluktadır. Her iki mecmuada yer alan şiirlerin matla ve maktaları / ilk ve son bendleri transkiribe edilerek“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”(MESTAP) tablosuna aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mecmua is a note book or book in which poems or texts written on various subjects are compiled and put together, which is used today in the sense of“journal, poetry anthology”. The mecmuas are can be written by one or several authors. The mecmuas are source of both classical Turkish literature and resarch and also various science branches with including rich material. The mecmuas include the information about the artistic and cultural life of the period they are written and medical, history, history of religions, geography information on various fields. Especially in libraries“Mecmûʿa-i Eşʿâr”or“Mecmûʿatü'l-Eşʿâr”which is registered with poetry mecmuas are important sources for classic Turkish poetry. Unknown poets, unknown poems of poets, different form of poetry types of poetry, important information about the life of a poet can be found in the mecmuas. The subject of this study is systematıc classification of poem mecmuas 06 Hk 3639 and 06 Mil Yz A 54 in the National Library of Turkey according to (MESTAP). In the study the mecmua with the number 06 Hk 3639 is rich in various poetry shapes and aruz patterns. The mecmua with the number 06 Mil Yz A 54 the gazel poetry shape is mainly used. In the both mecmuas 15. and 19. poems of poets who lived between the centuries are included. The poems of famous poets such as Bâkî, Fuzûlî, Nâbî, Beliğ, Sâbît, Nedim are of the majority. The matla and maktas / first and last bends of the poems in mecmuas were transcribed and transferred to the table“Systematic Classification of Mecmuas Project”(MESTAP).