Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın kurulması
The foundation of Turkish Naval Forces Command
  1. Tez No: 584800
  2. Yazar: DİLEK ERKİN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT ATABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Marine Department, Marine Undersecretariat, Naval Forces Command
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
“Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Kurulması”konulu çalışmada, 1918 yılından 1953 yılına kadar geçen dönem içinde, Deniz Kuvvetlerinin teşkilat yapısı, kurumda yaşanmış olan önemli hadiseler, kurumun tarihini kapsayan konular ile Deniz Kuvvetleri personelinin gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler, kapsamlı olarak incelenmektedir. Tez, iki ana bölümden meydana gelmektedir. Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalan donanmaya genel bir bakış adlı konunun işlendiği kısa bir girişin ardından, Birinci Dünya Savaşı sonundan Kurtuluş Savaşı sonuna kadar Türk Deniz Kuvvetleri ile ilgili konunun üzerinde durulmuş, ikinci ve son bölümde, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluş süreci ayrıntılı olarak incelenerek ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise, kurumun bu tarihi süreci içerisinde, deniz tarihimiz ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın teşkilat yapısı bakımından Cumhuriyet Dönemi'nin özgün ve çağdaş yönleri ortaya konmuş ve konunun genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Tezin incelenen her bir bölümünde; Osmanlı Devleti'nden kalan deniz gücü ile Cumhuriyet Dönemi'ndeki donanmanın teşkilat ve personel yapısı, eğitimde ve lojistik alanında teşkilatlanma ile ilgili konular ayrı ayrı değerlendirilerek, üzerinde durulmuştur. Ayrıca her bir dönem, kendine ait özgün yönleri ile birlikte ele alınırken, öne çıkan unsurların doğurmuş olduğu sonuçların tarihsel sürekliliği korunarak, ortaya çıkartılması hedeflenmiştir. Anahtar Kelime: Bahriye Vekâleti, Deniz Müsteşarlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı.
Özet (Çeviri)
In the thesis“The Foundation of Turkish Naval Forces Command”, within the period 1918-1953, the organizational structure of Naval Forces, important events occured inside the institution, the subjects involving the history of the institution and activities of the Naval Forces' staff are being extensively analyzed. The thesis is composed of two main parts. After a brief introduction about the navy that was inherited from Ottoman Empire to Turkish Republic, the subject related to Turkish Naval Forces from the end of WWI until the end of the Independence War, are dwelled on. In the second and the last parts the foundation period of the Turkish Naval Forces Command are analyzed in detail. In the conclusion part, the distinctive and contemporary aspects of the institution, in terms of our naval history and the organizational structure of the Turkish Naval Forces Command, are revealed and a general evaluation of the subject is made. In every part of the thesis subjects related to the naval power inherited from Ottoman Navy, the structure related to the organization and staff of the navy during Republic Period and the organization in terms of education and logistics are evaluated and dwelled on one by one. Also, while every period is reviewed together with its distinctive aspects, the outcomes of the factors are aimed to be revealed within the protection of the historical continuity.