Biga çayı drenaj havzasının gelişiminde tektonizma etkisinin morfometrik indislerle belirlenmesi
Determination of the effect of tectonism in the development of the Biga stream drainage basin by morphometric indices
  1. Tez No: 584822
  2. Yazar: DERYA ÇAKAROZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Morfometrik Analiz, Tektonizma, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Biga Çayı Havzası, Morphometric analysis, Tectonic, Geographic Information Systems, Biga Stream Basin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez çalışmasında, Çanakkale ili sınırları içerisinde yer alan Biga Çayı Drenaj Havzası'nın morfolojik karakteri ve tektonik etkinin sahanın jeomorfolojik oluşum ve gelişimi üzerindeki rolü morfometrik analizler uygulanarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Morfometrik analizler Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tekniklerinden faydalanılarak gerçekleştirilmiştir. Biga Çayı havzasının gelişiminde tektonik etkinin belirlenmesine yönelik morfometrik analiz çalışması kapsamında, öncelikle sahanın fiziki özellikleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra çalışmanın amacına uygun olarak, tektonizma etkisini belirleyici analizler açıklanmaya çalışılmıştır. Seçilen parametreler; Hipsometrik Eğri ve İntegrali, Havza Şekli, Drenaj Havzası Asimetrisi, Topografik Simetri Faktörü, Akarsu Uzunluk-Boy Gradyan İndeksi, Dağ Önü Sinüsitesi, Vadi Taban Uzunluğu- Yüksekliği Oranı, Akarsu Boyuna Profilleri ve Havza Profilleri'dir. Bu faktörler ile morfometrik analiz sonuçları birlikte değerlendirilmiş ve arazi çalışmaları ile sonuçların kontrolleri sağlanmıştır. Sonuç olarak Biga Çayı Havzası“olgunluk-yaşlılık”evresinde bir havza özelliği taşımaktadır. Geç Miyosen'de başlayan tektonizma etkisi ile çalışma sahası kuzeydoğugüneybatı ve doğu-batı yönlü faylar ile kırılmıştır. Tektonizmaya bağlı olarak meydana gelen taban düzeyindeki alçalmalar sonucunda akarsular hızlı bir aşındırma sürecine girerek sahayı güneye doğru işlemiştir. Genelde dandritik yapıya sahip olan ve birçok yerde fay ve çizgiselliklere yerleşen akarsular, kancalı, radyal ve paralel drenaj özellikleri de göstermektedir. Ayrıca fay hatlarına paralel uzanan yapısal hatlar, fay aynaları, çek ayır havzaları, fay basamakları, akarsularda dikseklenme ve ötelenmeler, asimetrik vadiler ve topografik diskordanslar da sahada görülen tektonik izlerdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the morphological character of Biga Stream Drainage Basin within the boundaries of Çanakkale province and the role of tectonic effect on the geomorphological formation and development of the field are tried to be determined by applying morphometric analyzes. Morphometric analyzes were performed by using Geographical Information Systems (GIS) techniques. Within the scope of the morphometric analysis to determine the tectonic effect in the development of the Biga River basin, the physical characteristics of the site were first emphasized. Then, in accordance with the aim of the study, the determinant analysis of tectonic effect was tried to be explained. Selected parameters; Hipsometric Curve and Integral, Basin Shape, Drainage Basin Asymmetry, Topographic Symmetry Factor, Stream Length-Gradient Index, Mountain Front Sinusity, Valley Floor Width-Height Ratio, Longitudinal Profiles and Basin Profiles. These factors and morphometric analysis results were evaluated together and field studies and results were controlled. As a result, the Biga River Basin is a basin in the“maturity-old age”stage. Under the influence of tectonism that started in the late Miocene, the study area was broken with northeast-southwest and east-west faults. As a result of lowering at the base level due to tectonism, the rivers entered a rapid erosion process and processed the area southwards. The rivers, which have dandritic structure in general and settled in fault and lineality in many places, show hooked, radial and parallel drainage characteristics. In addition, the structural lines extending parallel to the fault lines, fault mirrors, pull-apart basins, fault steps, elbow and shifting in rivers, asymmetric valleys and topographic discordances are also tectonic traces observed in the field.