5018 sayılı kanuna göre kamu ve özel sektör yönetimlerinde iç denetim sisteminin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Evaluation and comparison of the internal audit systems in public and private sector administrations according to the law numbered 5018
- Tez No: 584821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY MÜNYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, İç Denetçi, Denetim Yöntemleri, Audit, Internal Audit, Internal Auditor, Audit Methods vii
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hem özel hem de kamu işletmelerinde işletmenin misyonunun gerçekleştirilmesinde iç denetim faaliyetlerinin rolü büyüktür. Etkin, verimli ve sürdürülebilir bir kurumsal yapı için genel yönetim bütçe kapsamında iç denetim faaliyetlerinin birbirleri ile uyumlu, tamamlayıcı ve işbirliği içerisinde düzenlenmesi ve yönetilmesi bir zorunluluktur. Çünkü sağlıklı ve etkin bir iç denetim organizasyonu ve yönetimi olmadan sağlıklı, etkin ve verimli bir kurumsal yönetimin varlığından bahsedilemez. Güçlü bir iç denetim sisteminin inşa edilmesi; kurumların amaçlarına ulaşması, uzun dönemli kar hedeflerini gerçekleştirmesi ve güvenilir mali ve idari raporlamanın sağlanması açılarından son derece gerekli olmakla birlikte; mali sistemin ve ekonominin sağlıklı şekilde işlemesi ve gelişmesi açısından da oldukça önemlidir. Dolayısıyla genel yönetim bütçe kapsamında işletmenin tüm faaliyetlerini kapsayan iç denetim mekanizmalarının işleyiş süreçlerinin birbirleri ile uyumlu ve birbirlerini destekleyen bir anlayış içerisinde yapılandırılması ve yönetilmesi genel olarak kabul görmektedir. Çalışmamızda genel yönetim bütçe kapsamında iç denetim mekanizmalarının işleyiş süreçlerinin irdelenmesi, iç denetim ve iç denetçilerin karşılaştıkları yönetsel ve hukuki engeller, bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmamızda ilk olarak, iç denetim anlayışının ekonomik, politik, sosyal, çevresel vb. tüm konularda meydana gelen değişim ve gelişime paralel olarak ihtiyaçlar çerçevesinde sürekli değiştiği ve geliştiği sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan kamu ve özel sektör kuruluşlarının gücü iç denetim yapılarına sahip olmalarının, hem kendi varlıklarını sağlıklı şekilde idame ettirmek hem de ekonomideki diğer aktörleri olumsuz etkilememek açısından son derece gerekli olduğu tespit edilmiştir. Son olarak; geleneksel yaklaşım ve yöntemlerin yerine modern iç denetim yaklaşımlarının benimsenmesi ve güncel iç denetim yöntemlerinin uygulamaya konulması, bu tip kurumlarda iç denetim fonksiyonundan beklenen kuruma artı değer katan etkin ve efektif bir sistemin oluşturulması açısından son derece önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Internal audit activities play a significant role in the realization of the mission of the enterprise in both private and public enterprises. For a healthy and effective institutional structure, it is a necessity to regulate and manage internal audit mechanisms in harmony, complement and cooperation with the general management budget. Because without a healthy and effective internal audit organization and management, healthy, effective and efficient corporate governance cannot be mentioned. Building a strong internal audit system; Although it is necessary to achieve the objectives of banks, to realize long-term profit targets and to ensure reliable financial and administrative reporting; It is also very important in terms of functioning and development of financial system and economy. Therefore, it is a global acceptance that within the scope of general government budget, the operation processes of the internal audit mechanisms covering all the activities of the enterprise are structured and managed in a compatible and mutually supportive manner. The aim of this study is to examine the operation processes of internal audit mechanisms within the scope of general government budget. In this context, in our study, first of all, economic, political, social, environmental, etc In parallel with the changes and developments in all subjects, it has been observed that it has been constantly changing and evolving. On the other hand, the fact that banks have the power of internal audit structures is found to be extremely necessary in order to maintain their assets in a healthy manner and not to negatively affect other actors in the economy. Finally; It is seen that instead of traditional approaches and methods, modern internal audit approaches are adopted and current internal audit methods are implemented, it is seen that the internal audit function in banks is extremely important in terms of establishing an effective and effective system that adds added value to the expected institution.