Bilgin Adalı'nın eserlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Analysis of Bilgin adali's of works in therms of values education
  1. Tez No: 584862
  2. Yazar: BEDRİYE BARAN YİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL CAN ÇAKMAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgin Adalı, Değer, Değerler Eğitimi, Bilgin Adalı, Value, Values Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışmanın amacı, Türk edebiyatı yazarlarından biri olan Bilgin Adalı'nın eserlerini değerler eğitimi açısından incelemektir. Bu araştırma, betimsel nitelikte bir çalışma olup doküman incelemesi yöntemi esas alınarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini ise Adalı'nın otuz bir eseri oluşturmaktadır. Değerler eğitimi açısından bu eserler, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları, ilköğretimin amaçları, ortaöğretimin temel ilkeleri ve Türkçe dersi genel amaçları, 2019 yılında yayımlanan İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi öğretim programında yer alan MEB Kök Değerleri, Temalar ve Konular programı incelenerek hazırlanan değerler listesindeki on dokuz değere göre incelenmiştir. İncelenen edebi eserlerde hazırlanan değerler listesindeki on dokuz değere de yer verilmiştir. İncelenen eserlerin içinde en fazla sevgi (92), en az ise alçak gönüllülük, dürüstlük, öz denetim (4) değerine yer verildiği belirlenmiştir. Bu bulgulara göre Bilgin Adalı'nın eserlerinin değerler eğitimi konusunda yararlanılacak kaynaklar arasında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bilgin Adalı'nın eserleri değerler eğitimi açısından ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilere önerilebilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to examine Bilgin Adalı's works in terms of values education who, is one of the authors in Turkish Literature. This study is a descriptive study and carried out by document analysis method based. The study's sample consists of Adalı's thirty one works. These works are examined according to nineteen values in the list of values in terms of values education which were prepared by means of Turkish National Education's main goals, aims of primary education, basic principles of secondary education and general objectives of Turkish lesson, Root Values of MEB in Primary and Secondary Turkish Curriculum that were published in 2019, Themes and Topics programme. Nineteen values in the list of values are also included which were prepared in the literary works examined. Among the works that were examined, it has been identified that mostly love (92), least humility, honesty, self-audit (4) were included. According to these findings, it has been found that Bilgin Adalı's works are in the resources to be used by means of values education subject. Bilgin Adalı's works are recommendable to primary and secondary students in terms of values education.