Birlikte yaşayan çiftlerin kişilerarası çatışma çözme yaklaşımları: Bağlanma, başa çıkma tutumları ve kişiliğin etkisi
Conflict resolution approaches of couples living together: The effects of attachment, coping styles and personality
  1. Tez No: 584930
  2. Yazar: ZEYNEP DEMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Çözme, Bağlanma, Başa Çıkma, Kişilik, Conflict, Conflict Resolution, Attachment, Coping, Personality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, birlikte yaşayan çiftlerin kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarına bağlanmanın, başa çıkma tutumlarının ve kişiliğin etkisi incelenmektedir. Araştırma nicel bir araştırmadır ve birlikte yaşayan 102 heteroseksüel çiftten veri toplanmıştır. Bu bağlamda katılımcılara; Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımları Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği, Kişilik İnanç Ölçeği Kısa Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Anket sorularından elde edilen veriler analiz edilmiştir. Beck depresyon ve Beck anksiyete ölçeklerinden alınan puanlar kısmi korelasyon analizlerinde kontrol amaçlı kullanılmıştır. Cinsiyet açısından farklılıklar incelendiğinde; kadın bireylerin erkek bireylere göre duygusal ifade davranışı yüksek çıkarken; erkek bireylerin kadın bireylere göre yaklaşma davranışı puanları yüksek çıkmıştır. Değişkenler arası ilişkiler incelendiğinde; saplantılı ve korkulu bağlanma türleri çatışma çözümü ile negatif ilişkili bulunmuştur. Başa çıkma tutumlarından sakınma/kaçınma ve kendine ceza davranışları, çatışma çözümü ile negatif ilişkili bulunmuştur. Kişilik boyutları incelendiğinde; yaklaşma davranışı antisosyal ve narsisistik kişilik özellikleri ile pozitif yönde bir ilişki göstermiştir ve diğer anlamlı ilişkiler ise negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Sonuç olarak çatışma çözme yaklaşımları ile bağlanma, başa çıkma ve kişilik arasında çoğunluğu zayıf olmak üzere ilişkiler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of attachment, coping attitudes and personality on interpersonal conflict resolution approaches of couples living together are examined. The study is a quantitative study and data are collected from 102 heterosexual couples living together. In this context; Informed Consent Form, Demographic Information Form, Interpersonal Conflict Resolution Approaches Scale, Relationship Scales Questionnaire, Coping Attitudes Assessment Scale, Personality Belief Scale Short Form, Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale were applied. The data obtained from the survey questions were analyzed. The scores obtained from Beck depression and Beck anxiety scales were used for control in partial correlation analysis. When gender differences were examined; while emotional expression behavior score of female individuals were higher than male individuals; male individuals had higher scores on approach behavior than female subjects. When the relationships between variables were examined; preoccupied and fearful attachment types were negatively related to conflict resolution. Avoidance and self-punishment were found to be negatively related to conflict resolution. When personality dimensions were examined; approach behavior showed a positive relationship with antisocial and narcissistic personality disorder, and all other relationships were negatively correlated as expected. As a result, the relationship between conflict resolution approaches and attachment, coping and personality was observed, with the majority being weak.