Çiftlerde yükleme biçimleri, çatışma çözme stilleri ve eşin duygu dışavurum tarzları ile çift uyumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi
A review of correlations between dyadic adjustment with attribution styles, conflict resolution styles and expressed emotion models of partner in couples
- Tez No: 342382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yükleme, Duygu Dışavurumu, Çatışma Çözme Stilleri, Çift Uyumu, Attribution, Expressed Emotion, Conflict Resolution Styles, Dyadic Adjustments
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; bireylerin çift uyumları ile eşlerinin davranışlarını açıklamaya yönelik yüklemeleri, kullandıkları çatışma çözme stilleri ve eşlerinin duygu dışavurum tarzları arasındaki ilişkileri incelemektir. Çift uyumunu; yüklemeler, çatışma çözme stilleri ve eşlerin duygu dışavurum tarzlarının her birinin ne kadar yordadığını tespit etmek de araştırmanın amaçlarından biridir. Ayrıca bazı demografik değişkenlere göre çift uyum puanlarında, çatışma çözme stillerinde, yükleme biçimlerinde ve bireylerin kendi duygu dışavurum tarzlarında fark olup olmadığını tespit etmek amaçlanmaktadır.Çalışmanın örneklemini Türkiye?nin farklı şehirlerinde yaşayan (İstanbul, Aydın, Samsun, Denizli) ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 100 çift (100 kadın, 100 erkek) oluşturmaktadır. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Çift Uyum Ölçeği, İlişki Yükleme Ölçeği, Duygu Dışavurum Tarzları Envanteri ve Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımı Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir.Elde edilen veriler Bağımsız Örneklem için t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Pearson Korelasyon Katsayısı Analizi, Çoklu Lineer Regresyon Analizi istatistikleri ile analiz edilmiştir. Bulgular nedensellik ve sorumluluk yükleme puanları ile çift uyumu arasında negatif yönde yüksek düzeyde ilişki olduğunu göstermiştir. Çatışma çözme stilleri ile çift uyumu arasında ilişki görülmemiştir. Eşlerinin mutluluk duygusunu dışavurumu ile bireylerin çift uyumu arasında pozitif yönde; eşlerinin üzüntü ve öfke duygularını saldırgan tarzda dışavurumu ile bireylerin çift uyumu arasında negatif yönde ilişki görülmüştür. Analiz sonuçları nedensel yükleme, sorumluluk yükleme ve eşin mutluluk dışavurumu değişkenlerinin üçünün birlikte çift uyum puanlarındaki değişimin % 43?ünü anlamlı derecede yordadığını göstermiştir. Bazı demografik değişkenlere göre tespit edilen farklılıklar bulgular kısmında bildirilmiştir. Çalışmanın sonuçları ilgili literatür çerçevesinde tartışılarak sınırlılıklar ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyse the correlation between dyadic adjustment of individuals and their attributions aimed at explanation of their spouses' behaviours, their conflict resolution styles and, expressed emotion models of their spouses. One of the purposes of the study is to determine to what extent that attributions, conflict resolution styles and expressed emotion models of spouses individually predict dyadic adjustment. Additionally, whether there is a difference in dyadic adjustment scores, conflict resolution styles, attribution styles and expressed emotion models of individuals is also aimed to find out with regard to certain demographic variables. The sample of the study included 100 couples (100 men and 100 women) living in different cities in Turkey (Istanbul, Aydın, Samsun, Denizli) and voluntarily joined to the study. The data was obtained by using Personal Information Form, Dyadic Adjustment Scale, The Relationship Attribution Measure, Inventory of Emotional Expression Models, and Conflict Communication Scale. The findings obtained in this study were analysed by Independent Samples T-Test, One Way Analysis of Variance, Pearson Correlation Coefficient Analysis and, Multiple Lineer Regression Analysis Statistics. The findings suggested that there was a high degree of negative association between dyadic adjustment and the scores of attribution of causality and responsibility. A correlation was not found between conflict resolution styles and dyadic adjustment. A positive association was seen between dyadic adjustment and expressed happiness of spouse while a negative association was found between dyadic adjustment and expressed sadness and anger of spouse in an agressive way. The results of analysis showed that attribution of casuality, attribution of responsibility and expressed happines of spouse together significantly predicted 43% of the variance in dyadic adjustment scores. The differences found with respect to certain demographic variables were shown in Findings Section. Stating the restrictions and recommendations, the results of the study were discussed within the frame of literature.