Liselerde seçmeli peygamberimizin hayatı dersinin öğrencilere etkileri bağlamında sosyolojik bir araştırma (Adana - Yüreğir örneği)
A sociological research about the effects of the elective course of ''the life of the prophet'' on students in high schools(Example of Adana-Yüreği̇r)
- Tez No: 584966
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Seçmeli Dersler, Peygamberimizin Hayatı Dersi, Hz. Muhammed'in (sav) Hayatı ve din, ahlak ve değerler alanındaki dersler, Elective courses, The Course of ''The life of the Prophet, The life of Mohammad the prophet (phuh) and religion, The courses of morals and moral values
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Seçmeli dersler eğitim-öğretimin birçok kademesinde uygulanan farklı ders seçeneklerini öğrencilere sunan bir opsiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitim-öğretim müfredatlarında yer alan bu derslerin verimliliği, öğretim materyallerinin kalitesi, bu derslerin öğretimini gerçekleştirecek personelin nicel ve nitel olarak yeterliliği ve öğrencilerin bu derslere karşı ilgisi gibi durumlar sebebiyle seçmeli derslerin hedef ve amacına ulaşıp ulaşmadığı sorusunu akla getirmektedir. Çalışma buna benzer problemlerden mütevellit; 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle Hz. Muhammed'in Hayatı, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Peygamberimizin Hayatı olarak bilinen seçmeli dersin ortaöğretim(lise) düzeyindeki öğrencilere etkileri bağlamında bir araştırma niteliği taşımaktadır. Araştırma tarama modellerinden tekil tarama modeli esasıyla Adana ili Yüreğir ilçesinde Seçmeli Peygamberimizin Hayatı dersinin okutulduğu 6 okuldan 184 öğrenciyle yürütülmüştür. Çakışma da veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket kullanılmıştır. Deneklerin sınırlandırılmadan kendilerini daha serbest ifade edebilmeleri adına açık uçlu sorulardan da yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Elective courses appears as an option that offers different kinds of courses applied to students in most of educational grades. The question of whether the achievement goal of elective courses have been succeeded may come to mind because of the conditions such as productivity of these courses in educational curriculums, quality of teaching materials, qualitative and quantitative sufficiency of the staff who will carry out teaching these courses and the interest of students to these courses. The survey, arised from the problems like these, bears a research qualification on secondary school (high school) level students about the effects of elective course known as ''The life of the Prophet'' since 2016-2017 Academic year and ''The life of Mohammad the prophet'' since 2012-2013 Academic year. The study has been conducted basing on the basis of single screening model among ''The life of the Prophet'' elective course is taught. In the study, a questionnaire prepared by the researcher have been used as a means of gathering data. It has also been benefited from open ended questions in a effort for the subject groups to express themselves more freely without being restricted.