Social solidarity, religious beliefs and holy places: 7 villages around the Ohi River
Sosyal dayanışma, dini inanç ve kutsal yerler: Ohi Nehri çevresindeki 7 köy
- Tez No: 584969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE HİLAL TUZTAŞ HORZUMLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Anthropology, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Karakoçan, Sosyal Dayanışma, Kutsal Mekân, Yer, Ritüel, Karakoçan, Social Solidarity, Sacred Place, Place, Ritual
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Elâzığ Karakoçan ilçesinde Ohi Deresi'ni batıya doğru takip eden sırasıyla Tekardıç, Demirdelen, Akçiçek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak ve Yoğunağaç Köylerinden 3 tanesi Sünni, 4 tanesi de Alevi nüfusu yoğunlukludur. Bu köylerin inanç pratikleri ile sosyal yaşam biçimi farklılık gösterse de ortak ritüeller, anlatılar ve kültler oradaki“mekân”ın zamanla bir“yer”e dönüşümünü sağlanmış ve mekândan“yer”e dönüşen alanların yarattığı ortak bellek ve hafıza süreciyle de toplumsal süreklilik sağlanmıştır. Bu bölgede Katılımcı gözlem yöntemiyle bahsedilen köylerde geçirilen bir yıllık süre boyunca, köylülerin yaşam pratiklerine dâhil olunmuş, türbelere gidilmiş ve görüşmeler yapılmıştır. Sonuç olarak senkretik ve simgesel süreçlerle biçimlenen birliktelik ve buna dayalı gelişen dayanışmanın oluşmasında çok sayıda faktörün etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the district of Karakoçan in Elâzığ, following the west of Ohi River, respectively, Tekardıç, Demirdelen, Akcicek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak and Yoğunağaç villages, 3 of them are Sunni, 4 of them are Alevi population densely. Although these villages differ in their faith practices and social way of life, common rituals, narratives and cults have transformed the“space”there into a“place”over time, and social continuity has also been achieved through the common memory and memory process created by the areas that have been transformed from the space to the“place”. During the one-year period spent in the villages mentioned in the participatory observation method in this region, villagers were included in their life practices, went to shrines and conducted interviews. As a result, many factors have been found to be effective in forming syncretic and symbolic processes, as well as developing solidarity based on them.