1756/2 numaralı Samsun şer'iye sicili (Transkripsiyon ve değerlendirme)
Sheriye register (Nu: 1756/2) of Samsun (Transcription and evaluation)
- Tez No: 584970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT HANİLÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Tarih, Law, Defense and Defense Technologies, History
- Anahtar Kelimeler: Mahkeme, Kadı, Şer'iye Sicili, Samsun, Court, Judge, Court Register, Samsun
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 382
Özet
Bu tez çalışmasında, H. 1246-1265/M. 1830-1849 yıllarına ait 1756-2 Numaralı Samsun Şer'iye Sicil Defteri'nin transkripsiyonu yapılarak, defterde yer alan belgeler doğrultusunda söz konusu dönemde Samsun'un idari ve sosyo-ekonomik yapısı üzerinde durulmuştur. Çalışma dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde Osmanlı yargı sistemi, mahkeme kavramı, mahkeme görevlileri, şer'iye sicillerinin tanımı ve kapsamı hakkında açıklamalara yer verilmiş; ardından sicillerin günümüzdeki durumuna ve sicillerle ilgili yapılan çalışmalara değinilmiştir. İkinci bölümde, bir taraftan şer'iye sicilleri içerisinde bulunan belgeler hakkında bilgilere yer verilmiş; diğer taraftan da 1756-2 Numaralı Samsun Şer'iye Sicil Defteri'nde yer alan kayıtların tasnifi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, transkripsiyonu yapılan belgelerden de yararlanılarak H. 1246-1265/M. 1830-1849 yılları içerisinde Samsun'un sosyal, ekonomik ve idari yapısı ile ilgili elde edilen sonuçlar üzerinde durulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise 1756-2 Numaralı Samsun Şer'iye Sicili'nin transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to transcribe "The Court Register Number 1756-2 of Samsun'' that belongs to the years Hegira 1246-1265/1830-1849 and to evaluate Samsun's social and economical structure in the light of the documents in the register. Our work consists of four parts. In the first part, it has been given general information on the definition and content of court registers, the Ottoman judicial system, court and court officials in Ottoman Empire, and then the present-day situation of court registers and the studies on court registers have been discussed. In the second part, on the one hand the documents that constitute court registers are classified and on the other hand the records that take part in ''Court Register Number 1756-2 of Samsun'' are examined and evaluated. In the third part, Samsun's social, economic and administrative structure in 1830 and 1849 are determined with the help of the documents which has been transcribed before. In the final part, the transcribed version of the text of ''Court Register Number 1756-2 of Samsun'' is found.