E- ticarette ücretli ve ücretsiz altyapı sağlayıcılarının karşılaştırılmasına yönelik bir araştırma
A research on comparison of paid and free infrastructures in e-commerce
- Tez No: 584994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, internet, E-ticaret altyapıları, E-commerce, internet, E-commerce infrastructures
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Son yıllarda özellikle bilişim ve internet teknolojilerinin insanların hayatının her alanına nüfuz etmesi ile bilgiye ulaşım ve insanlar arasında etkileşim ciddi oranda artış göstermiş ve bu gelişme insan hayatının her alanında etkisini hissettirmiştir. Günümüzde internet ve bilişim teknolojileri sayesinde elektronik ortamda bankacılık, ticaret, sağlık, kamu hizmetlerinin verilebildiği ve giderek verilen hizmetlerin yaygınlaştığı gözlenmektedir. Elektronik ortamda hayata geçirilen faaliyet alanlarından en önemlilerinden bir tanesi de E-ticarettir. E-ticaret faaliyetlerinin yürütülmesinde ticari faaliyete platform sağlayan web sitelerinin tasarımı ve işletilmesi en önemli konulardan biridir. Bu çalışmada ücretli ve ücretsiz E-ticaret altyapılarının bir takım faktörlere (geliştirilebilirlik, ödeme, kargolama, pazarlama vb.) göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda ücretli E-ticaret sistemleri ile günümüzde öne çıkan bazı ücretsiz E-ticaret sistemlerinin (Opencart, Magento, Shopify vb.) karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışma sonucunda firmaların kendi özel gereksinimlerine göre ücretli veya ücretsiz e-ticaret sistemlerinden birini tercih etmesinin maliyet-etkin olacağı ve şirketlerin ihtiyaçlarına cevap vereceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, especially through the penetration of information and internet technologies into all areas of people's lives, access to information and interaction among people have increased significantly and this development has felt the effect in all areas of human life. Nowadays, it is observed that the Internet, IT and information technologies provide the banking, commercial, health, public services and services that are increasingly available. E-commerce is one of the most important fields of activity in the electronic environment. One of the most important issues is the design and operation of websites that provide the platform for commercial activity in the execution of e-commerce activities. In this study, it is aimed to compare the paid and free E-commerce infrastructures according to some factors (development, payment, shipping, marketing etc.). In this context, the comparison of paid E-commerce systems and some free e-commerce systems (Opencart, Magento, Shopify, etc.) which are prominent nowadays have been carried out. As a result of the study, it has been determined that the firms' preference of the paid or free e-commerce systems according to their special requirements will be cost-effective and meet the needs of the companies.